Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Granola je pečená směs z ovesných vloček smíchaná se sušeným ovocem, semínky nebo také ořechy. Nejčastěji po ní sáhneme při snídani a svačině. Báječně chutná s bílým jogurtem nebo také s mlékem.

Pečená granola je velmi rychlá na přípravu a vyjde na pár korun. S domácí granolou máme doma neustále zásobu zdravých snídaní. Výhodou oproti kupovaným granolám je, že do ní přidáme suroviny, které máme nejraději, a připravíme ji bez přidaných látek či zbytečného cukru.

Jak připravit granolu 

Na zdravou dobrotu si připravíme tyto suroviny: 250 g ovesných vloček, dále 250 g mix oříšků podle chuti, 100 g strouhaného kokosu, 15 g kakaa, 15 g másla nebo ghí, 65 g pomerančové šťávy, 235 g zralého banánu, 20–40 g sladidla (např. čekankový sirup, med) a špetku skořice.

Na dochucení můžeme přidat lyofilizované či sušené ovoce a hořkou čokoládu.

  1. Nejprve ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, zatím bez kakaa.
  2. Dále společně rozmixujeme banány, kakao, tuk a sladidlo se šťávou z pomeranče.
  3. Rozmixovanou hladkou směs nalijeme do mísy s vločkami a vše důkladně promícháme.
  4. Granolu rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečicím papírem a dáme péct do trouby, při teplotě 155 °C ji pečeme cca 30 minut. Během pečení granolu několikrát promícháme, aby byla křupavá ze všech stran.
  5. Upečenou granolu necháme vychladit a poté do ní můžeme vmíchat sušené ovoce a také čokoládu. Hotovou granolu uzavřeme do skleněné nádoby. 

Jako zdravé mlsání si můžete připravit také tyto křupavé ovesné sušenky, které dokonale zaženou chuť na sladké. Napište nám, jak se vám povedly.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli