Jak připravit gratinované brambory? Tato jemná příloha se hodí nejen k masu
Gratinované brambory jsou původem z Francie. Smetanové brambory v kombinaci s bylinkami, česnekem a sýrem jsou neodolatelnou přílohou, ale pochutnat si na nich můžeme i samostatně. Jejich příprava není složitá.
Pokud máte rádi pokrmy hebce smetanové, pak zbystřete. Gratinované brambory jsou dokonalou přílohou, ale především jsou jemné a smetanové. Jejich chuť zvýrazňují především použité bylinky, česnek či další přidaná ingredience.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit gratinované brambory
Připravte si s námi dokonale chutnou přílohu v podobě gratinovaných brambor. Budete potřebovat: brambory, smetanu ke šlehání (případně na vaření), česnek, čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn a jiné (podle vašich chutí), sůl, případně i pepř.
- Brambory nastrouhejte nebo nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Do hrnce vlijte smetanu, přidejte nadrobno nasekané bylinky, prolisovaný česnek a bohatě osolte - brambory hodně slanosti stáhnou.
- Smetanovou směs pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Následně do ní vsypte plátky brambor a několik minut za stálého míchání povařte tak, aby smetana začala houstnout díky škrobu uvolňujícímu se z brambor.
- Jakmile smetana alespoň trošku zhoustne, přendejte brambory v dané směsi do zapékací mísy a tu následně vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
- Brambory se pečou celkem asi 40 minut. Prvních 20 minut je vhodné je zakrýt alobalem, aby se jejich povrch nespálil. Na zbylých 20 minut alobal odstraňte a nechte brambory zapéct do zlatavé barvy a jemné krusty.
- Před koncem pečení (nebo až po něm) můžete brambory posypat libovolným sýrem. K zapékání jsou skvělé tučné sýry, ale také ty aromatické, např. niva.
- Tip: Spolu s bramborami můžete zapéct i další zeleninu, například dýni, celer, mrkev, cuketu, petržel, mangold a také špenát. Nebojte se experimentovat.
Máte rádi nejrůznější zapékané, tedy gratinované pokrmy? Pokud ano, neváhejte a připravte si gratinovanou cuketu s bramborami podle názorného videoreceptu:
Komentáře