Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít hlávkové zelí? Vyrobte z něj kysané zelí nebo zeleninovou čalamádu
Zdroj: RitaE "pixabay"

Zelí je pro naše zdraví velmi prospěšnou surovinou plnou vitamínů a jeho sezóna nastává především v zimním měsících. Nejčastěji využíváme kysané zelí jako oblíbenou přílohu k masu nebo také k plněným knedlíkům.

Hlávkové zelí seženeme v supermarketu bílé nebo červené a využít ho můžeme v široké škále pokrmů, ať už na tradiční zelňačku, do rolády či v syrovém stavu do nakládané čalamády. Nejraději ho máme jako přílohové kysané zelí k pečené kachně, huse nebo vepřovému masu.

Kysané zelí

Kysané zelí obsahuje prospěšné vitamíny a také přírodní probiotika vhodná pro naše trávení. Důležitou fermentaci zajistí bakterie mléčného kvašení, které přemění sacharidy obsažené v zelí v kyselinu mléčnou. Zelí nakládáme společně se zeleninou jako "čalamádu".

Tradiční pokrmy ze zelí

Dušené kysané zelí podáváme nejčastěji jako přílohu k pečené kachně či huse, k plněným knedlíkům s uzeným masem, k bramborákové cmundě, k jelítku nebo také k bramborovým strapačkám. Dále nemůžeme opomenout hřejivou polévku "zelňačku" a segedínský guláš.

Výtečné dušené hlávkové zelí si můžete vyzkoušet i podle videonávodu. Podělte se s námi v komentářích o zkušenost, jak se vám zelí povedlo. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář