Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všimli jste si, že barvy guláše se mohou lišit? Někdo ho připravuje světlý, jiný více do červena a další tmavě hnědý. Čím to je a jak můžete barvu guláše ovlivnit, to si řekneme v tomto článku. Prozradíme, že viníkem je cibule.

Barvu guláše ovlivňuje cibule, respektive to, jak moc je v začátku usmažená. Čím tmavší bude v základu, tím tmavší bude výsledný guláš. Jakmile nám začne v hrnci tmavnout, je třeba ji hlídat a míchat, protože by se rychle mohla spálit, a to už není žádoucí.

Jak připravit tmavý guláš

Říká se, že do správného guláše patří tolik cibule, kolik masa.

  1. Pokrájíme si větší množství cibule nahrubo, tu pak dáme restovat na rozpálené sádlo nebo olej. Zpočátku nemusíme míchat vůbec, jakmile ale začne cibule tmavnout, je třeba ji hlídat, aby se nespálila.
  2. K cibuli přidáme nakrájené maso, které osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
  3. Přisypeme papriku a je zcela na nás, jestli sáhneme po klasické sladké, pálivé nebo aromatické uzené.
  4. Papriku s masem promícháme a ihned zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso téměř potopené.
  5. Maso vaříme do měkka, což v případě hovězího může trvat 2–3 hodiny.
  6. Pokud je guláš po uvaření příliš řídký, zahustíme ho syrovou, najemno nastrouhanou bramborou, a ještě povaříme asi 15 minut.

Uvařit guláš není nic těžkého a pokud se budete řídit našimi radami, zcela jistě se vám povede. Pro inspiraci ještě můžete zhlédnout náš videorecept, který ukáže přípravu klasického hospodského guláše.

 

Komentáře

Rask13: Každý preferuje jiný stupeň orestování cibulky. Vy ji samozřejmě můžete nechat restovat déle tak, jak vám to bude vyhovovat.

Vždyť ta cibule není orestovaná :-D

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli