Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandské řízky jsou připravené ze šťavnatého mletého masa a doplněné strouhaným sýrem. Usmažené dozlatova chutnají naprosto dokonale. Podáváme je s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem.

Holandské řízky připravujeme z mletého masa, nejčastěji ze směsi vepřového a hovězího. Vybíráme především části masa s obsahem tuku, holandský řízek musí být hlavně šťavnatý, nikoli vysušený. Samotná příprava je velmi snadná.

Jak připravit holandské řízky

Na tyto lahodné řízky budeme potřebovat: 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), dále 200 g strouhaného sýru eidam, 0,5–1 hrnek mléka (podle potřeby), sůl a pepř. K obalení vejce a strouhanku, na smažení olej.

  1. Nejprve si den předem připravíme do mísy mleté maso a přidáme do něj mléko, které vmícháme postupně podle potřeby. Mísu uložíme do lednice.
  2. Druhý den vytáhneme mísu s mletým masem a přimícháme ještě nastrouhaný sýr. Na závěr směs dochutíme solí a pepřem, pak ji důkladně promícháme.
  3. Připravíme misku s rozšlehaným vejcem a druhou misku se strouhankou. Navlhčenýma rukama tvarujeme kulaté řízky, které nejprve obalíme ve vajíčku, poté ve strouhance. Tento proces zopakujeme ještě jednou.
  4. Řízky usmažíme dozlatova na rozehřátém oleji, nebo také bez přidaného tuku v troubě. Holandské řízky podáváme nejčastěji s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Holandský řízek je ryze český tradiční pokrm, který je stále velmi oblíbený. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji podle videoreceptu i naprostý začátečník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky