Jak připravit houby na smaženici? Prozradíme, v čem spočívá kouzlo dokonalé chuti
Každý správný houbař zná houbovou smaženici, do které využije všechny přinesené úlovky z lesa. Smaženice je nejlepší na másle a připravená z pevnějších druhů hub. Pak už stačí pouze přidat vejce. A jak houby připravit, aby nám nevznikla kaše a nebylo nám z ní těžko?
Smaženice podle tradičního receptu by měla obsahovat alespoň 10 druhů hub. A jaké jsou do smaženice nejlepší? Výborně se hodí pravé hřiby, ryzce, jedlé holubinky a lišky. Vyhněte se babkám, které jsou příliš měkké a vznikla by z nich spíše kaše, než smaženice. Nezapomeňte, že vždy sbíráme houby, které bezpečně poznáme, a to i za cenu toho, že bude ve smaženici pouze jeden druh. Jistě si i tak pochutnáte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit houby na smaženici
Houbová smaženice je na přípravu velmi jednoduchá. Základem je ideálně více druhů hub, které nejdříve opečeme na tuku (másle či sádle), až poté dusíme. Houby budou po skousnutí lehce křupavé a lahodné. A jak houby připravit?
- Houby očistíme nožem a štětečkem od lesních nečistot. Neomýváme je zbytečně vodou a pokud je to nutné, tak velmi rychle.
- Očištěné houby nakrájíme na 3 cm velké kousky. Krájíme větší, aby byly ve smaženici dobře patrné.
- Rozpálíme na pánvi tuk a houby krátce opečeme, aby byly zlatavé. Můžeme přidat i najemno nakrájenou cibuli. Pokud houby nepustí dost vody, malým množstvím je podlijeme. Přibližně houby potřebují na tepelnou úpravu 20 minut. Díky tomu budou dobře stravitelné.
- Ochutíme je jednoduše solí, pepřem a kmínem.
- Nakonec přidáme rozšlehaná vejce, která můžeme zjemnit trochou smetany, pak už je jen krátce osmažíme.
Smaženici z hub můžeme také zavařit do sklenic a používat po celou zimu jako hotový rychlý pokrm, do kterého jen přidáme vejce. Houby si zachovají svou typickou vůni a chutnají jako čerstvé.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 12 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 17 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit houby, aby se nestaly příčinou nevolnosti či lehké otravy
Dokonalá houbová smaženice: Nejlepší je z hříbků a lišek, a když ji osmažíte na másle, bude naprosto božská
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Komentáře