Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každý správný houbař zná houbovou smaženici, do které využije všechny přinesené úlovky z lesa. Smaženice je nejlepší na másle a připravená z pevnějších druhů hub. Pak už stačí pouze přidat vejce. A jak houby připravit, aby nám nevznikla kaše a nebylo nám z ní těžko?

Smaženice podle tradičního receptu by měla obsahovat alespoň 10 druhů hub. A jaké jsou do smaženice nejlepší? Výborně se hodí pravé hřiby, ryzce, jedlé holubinky a lišky. Vyhněte se babkám, které jsou příliš měkké a vznikla by z nich spíše kaše, než smaženice. Nezapomeňte, že vždy sbíráme houby, které bezpečně poznáme, a to i za cenu toho, že bude ve smaženici pouze jeden druh. Jistě si i tak pochutnáte. 

Jak připravit houby na smaženici

Houbová smaženice je na přípravu velmi jednoduchá. Základem je ideálně více druhů hub, které nejdříve opečeme na tuku (másle či sádle), až poté dusíme. Houby budou po skousnutí lehce křupavé a lahodné. A jak houby připravit

  1. Houby očistíme nožem a štětečkem od lesních nečistot. Neomýváme je zbytečně vodou a pokud je to nutné, tak velmi rychle.
  2. Očištěné houby nakrájíme na 3 cm velké kousky. Krájíme větší, aby byly ve smaženici dobře patrné. 
  3. Rozpálíme na pánvi tuk a houby krátce opečeme, aby byly zlatavé. Můžeme přidat i najemno nakrájenou cibuli. Pokud houby nepustí dost vody, malým množstvím je podlijeme. Přibližně houby potřebují na tepelnou úpravu 20 minut. Díky tomu budou dobře stravitelné.
  4. Ochutíme je jednoduše solí, pepřem a kmínem.
  5. Nakonec přidáme rozšlehaná vejce, která můžeme zjemnit trochou smetany, pak už je jen krátce osmažíme. 

Smaženici z hub můžeme také zavařit do sklenic a používat po celou zimu jako hotový rychlý pokrm, do kterého jen přidáme vejce. Houby si zachovají svou typickou vůni a chutnají jako čerstvé

Komentáře

Další tipy a triky