Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka je část masa, která vyniká báječnou šťavnatostí, avšak je ideální k pomalému pečení či dušení. Kližku poznáme podle typického mramorování. Poradíme, jak připravit kližku na česneku a majoránce.

Hovězí maso je v jídelníčku velmi hodnotné pro obsah bílkovin a také železa, proto bychom jej neměli opomíjet. V případě, že zvolíme správnou úpravu masa, získáme naprosto báječný pokrm - hovězí kližka totiž vyžaduje dostatečný čas k upečení.

Jak připravit hovězí kližku na česneku

Pomalu dušená hovězí kližka na česneku a majoránce je díky správné úpravě chutná a šťavnatá. Za tento pokrm sklidíte doma vždy velkou chválu

K přípravě budete potřebovat tyto suroviny

  1. Kližku musíte nejprve odblanit a nakrájet na menší plátky přes vlákna
  2. Nyní oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky
  3. V hrnci rozpalte olej a plátky kližky na něm osmahněte do hněda, poté přidejte nakrájený česnek. Orestované maso osolte, opepřete a přidejte třetinu množství majoránky.
  4. Maso mírně podlijte vývarem a duste pod pokličkou v troubě při teplotě 180 ºC do změknutí. Bude-li potřeba, opětovně maso podlijte vývarem.
  5. Před koncem dušení maso dochuťte zbytkem majoránky rozemnutou v dlaních a případně také solí i pepřem. Pro zjemnění přidejte kousek másla.
  6. Hotovou kližku podávejte s bramborovou kaší nebo s bramborovým knedlíkem.
Příprava hovězí kližky není nic složitého, ostatně to vám předvede také názorné úvodní video, avšak důležitým krokem je krájení masa proti vláknu. Díky tomu se naruší struktura masa a bude křehčí.

Komentáře

Další tipy a triky