Hovězí roláda nám dovolí pohrát si s náplní a vykouzlit pokaždé nové jídlo
Masová roláda mívá mnoho druhů náplní. Nejčastěji se přidává okurka, vejce nebo párek. Takto naplněný masový plát se smotá do rolády, upevní provázkem nebo jehlami, a upeče se v troubě. Jak připravit hovězí roládu?
Základem je správný výběr masa. Je třeba vybrat takové, které se dá rozkrájet na větší plát. Krájení masa není nic složitého. Začnete na jedné straně a odkrajujete jako byste chtěli maso rozrolovat. Vzniklý plát ještě dorovnejte poklepáním paličkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hovězí roládu
Nebojte se experimentovat s náplní rolády, přichází jaro a tak neváhejte sáhnout po kopřivách, medvědím česneku, listech špenátu a další ingrediencích, které vnesou do vašeho jídla příjemně barevný kontrast i nové chutě.
- Plát masa si rozprostřeme a okořeníme. Základem je sůl a pepř, ale kdo má rád i další koření nebo bylinky, může je použít.
- Zvolíme si vhodnou náplň, kam můžeme zakomponovat slaninu, párek, kyselou okurku, vařené vejce, ořechy, mrkev, česnek nebo špek. V podstatě cokoli nás napadne a co máme rádi.
- Roládu zarolujeme, zpevníme provázkem nebo jehlami a dáme péct.
- Pečeme přikryté poklicí nebo alobalem v troubě rozpálené na 220 °C po dobu 2–2,5 hodiny. Průběžně přeléváme výpekem a na závěr odkryjeme, aby se maso hezky opeklo.
Stejným způsobem můžeme připravit i kuřecí nebo vepřovou roládu, na kterou přidáváme také videorecept. V něm je hezky vidět rolování i zpevnění rolády. Jaká je vaše oblíbená náplň do masových rolád? Napište nám do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření, pečení a dušení masa: Jak se vyvarovat nejčastějších chyb při tepelné úpravě
Jak z kusu masa vytvořit úhledný balíček pomocí kuchyňského provázku
Jemná roláda z mletého masa: Báječně šťavnatou a voňavou roládu plněnou lehce pikantní směsí lze překvapivě snadno zabalit
Komentáře