Jak připravit hrachovou kaši? Tradiční oběd aneb za málo peněz hodně muziky
Hrachová kaše patří mezi stálice levných obědů (nejen) před výplatou. Namočený či půlený hrách je brzy uvařen a hrachovou kaši tak můžete do hodiny servírovat. S její přípravou vám poradíme v následujícím článku.
Věděli jste, že hrachová kaše patří mezi staročeské pokrmy? Uvařit ji můžete z hrachu zeleného i žlutého - z toho sušené i čerstvého. Zpravidla však sáhneme po hrachu sušeném a dáme ho předem namočit. Poradíme, jak na skvělou hrachovku.
Mohlo by vás zajímat
Jak snadno připravit hrachovou kaši
S našimi tipy už nebudete mít obavy z toho, co by se mohlo během přípravy hrachové kaše pokazit. S lehkostí vás provedeme postupem krok za krokem:
- Nejprve hrách pečlivě proberte od nečistot a kamínků. Poté ho propláchněte a nechte máčet - celý hrách nejlépe přes noc, půlený máčet vůbec nemusíte.
- Abyste předešli nadýmání, namočený hrách slijte, propláchněte a dejte vařit v čerstvé vodě nebo v masovém či zeleninovém vývaru.
- Do vody k hrachu přidejte trošku soli a uvařte ho doměkka. Přidat můžete také bylinky - majoránku, libeček nebo divoké koření. Během vaření sbírejte pěnu a hlídejte, zda není potřeba dolít vodu, míchat nemusíte.
- Jakmile je hrách uvařený, sceďte ho a případně vyjměte koření. Přidejte kousek másla a rozmixujte dohladka. Kaše dalším vařením ještě zhoustne.
- V případě příliš husté kaše ji můžete naředit trochou vývaru, v opačném případě ji snadno zahustíte snadno připravenou světlou jíškou.
- Nakonec do kaše přimíchejte prolisovaný česnek, majoránku, případně ji zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.
- Hrachovou kaši servírujte hojně posypanou smaženou cibulkou společně s vejci uvařenými natvrdo nebo volskými oky (a vyškvařenou slaninou). Z uzenin můžete vsadit na uzené, klobásu nebo kabanos. Nezapomeňte na sterilované okurky, které chuť celého pokrmu skvěle podtrhnou. K hrachovce se běžně servíruje také nakrájený chléb, ovšem toto není zvykem ve všech krajích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hrachová kaše má v české kuchyni nezpochybnitelné místo, i když ji mnohým z nás znelíbila školní jídelna. Dejte jí druhou šanci a přesvědčte se, že domácí hrachovka je delikátní záležitostí, byť je označována jako pokrm chudých. Připravíte si společně s námi jednoduchou, rychlou a výbornou hrachovou kaši podle videonávodu?
Komentáře