Jak připravit hrušky ve víně? Sladkou tečku po vydatném jídle si nenechte ujít
Hruška je typicky podzimní ovoce mnoha odrůd, které je k dostání v obchodech téměř celý rok. Stejně jako jablka se hrušky hodí do koláčových náplní, do kompotů a povidel - ale také jako výborný dezert pro dospělé.
Hrušky ve víně chutnají hlavně dospělým. Podávají se jako lehký zákusek nebo jako sladká tečka po slavnostní hostině. Fantasticky dobrý a přitom rychlý dezert nám nezabere mnoho času na přípravu, ale výsledek svou chutí všechny překvapí.
Jak připravit hrušky ve víně
Vybereme zralé sladké hrušky s pevnou dužinou, oloupeme je a odkrojíme jádřince. Naskládáme je do kastrůlku, zalijeme bílým nebo červeným vínem, které ochutíme citrónovou šťávou, medem, skořicí a kořením, jako je badyán a mletý hřebíček. Při použití suchého vína můžeme přidat také cukr nebo ovocnou šťávu. Hrušky se připravují metodou pošírování - tekutina se nesmí vařit, pouze jemně probublávat (70–90 °C). Tvrdší hrušky necháme v nálevu vychladnout. Měkké ovoce vyjmeme a můžeme podávat.
Dezert podáváme s vanilkovou zmrzlinou nebo horkou vanilkovou omáčkou, ozdobený lístky meduňky. Nálev z vína a koření chutná jako likér - můžeme si ho dopřát neředěný nebo smíchaný s vodou.
Komentáře