Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutney, které známe spíše pod pojmem čatní, je původem z Indie a jedná se o hustou omáčku určenou k namáčení jídla. Vyrobena může být ze zeleniny i ovoce, zásadní složkou pak je výrazné ochucení různým kořením.

Chutney je nedílnou součástí mnoha (nejen) indických jídel, která se jím dochucují. S těmito omáčkami se můžete setkat v mnoha variantách. Mohou být sladké, kyselkavé, ale také méně či více pikantní. Zkuste přípravu chutney společně s námi.

Jak připravit indické chutney

Připravte si čatní podle následujících řádků, rychle a snadno. Základem zeleninového čatní bývají rajčata, papriky, cukety, zelí, cibule a česnek. Pokud máte v plánu ovocnou variantu, přidejte k zeleninovému základu ovoce podle vašeho výběru.

  1. Všechnu vámi vybranou zeleninu a ovoce pečlivě omyjte a očistěte. Následně všechny tyto ingredience nahrubo nastrouhejte. Můžete je také pomlít, mlýnek na maso je skvělým pomocníkem a výsledné chutney bude jemnější struktury.
  2. Směs zeleniny (případně i ovoce) vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla kompletně ponořená. Následně vařte spolu s kořením až do konzistence hustého sirupu.
  3. Koření je vhodné typicky indické, například kari, koriandr, hořčičné semínko, kardamom, kurkuma nebo chilli. Opomenout nesmíme ani oblíbené kořenící směsi, jako je tandoori masala nebo garam masala.

Hotové chutney poznáte podle požadované hustoty. Skvěle se hodí ke grilovaným pokrmům, ale také k obloženým mísám, zeleninovým i sýrovým. Připravte si s námi ostré cuketové čatní, díky kterému zpracujete cukety do posledního kousku:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky