Indický naan: Připravte si placky hodící se k zelenině, sýru i grilovanému masu
Naan je plochý chléb s obsahem kvasnic a díky jogurtu je krásně vláčný a nadýchaný. Podává se k indickým i asijským pokrmům, k jehněčímu masu, sýrům, hustým omáčkám, ale i k hummusu a nejrůznějším dipům.
Tyto chlebové placky mají mnoho podob, vždy podle oblasti, kde se připravují. Hotové se často potírají přepuštěným máslem ghí s česnekem či čerstvě nasekanými bylinkami. Připravte si s námi indický naan a ochutnejte kousek zahraniční kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit a upéct naan
Buďte otevření novým zážitkům a upečte si naan podle hrnkového receptu:
- Na tři větší placky potřebujete 2 hrnky hladké mouky, po špetce soli i cukru, 1/4 hrnku vody, 1 lžičku sušeného droždí, 1 lžičku másla a 2 lžíce bílého jogurtu.
- Nejprve si připravte kvásek - smíchejte droždí s cukrem, zalijte trochou vody a rozmíchejte. Tuto směs nechte 20–30 minut odpočívat, kvásek krásně vyběhne.
- Mouku smíchejte se solí, zbytkem vody, rozpuštěným (ale ne horkým) máslem, jogurtem a nakonec přidejte kvásek.
- Vypracujte jemné, nelepivé těsto, to zakryjte a nechte odpočívat v lednici po dobu 2 hodin.
- Po uplynutí dané doby rozehřejte troubu na 250 °C a z těsta vyválejte placky, které vložte na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte je vidličkou.
- Plech s plackami vložte do trouby a za neustálého dozoru vyčkejte 3–5 minut, kdy budou hotové.
- Ještě horké chlebové placky potřete (bylinkovým) máslem a přikryjte utěrkou, aby byly krásně vláčné.
Naan je velmi zajímavou přílohou a skvěle chutná i se sušeným ovocem. My ho máme nejraději k hustým omáčkám - vyzkoušejte si ho upéct i vy, například ke kuřecímu kari s koriandrem, s jehož přípravou vám pomůže názorný videorecept:
Komentáře