Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indický naan: Připravte si placky hodící se k zelenině, sýru i grilovanému masu
Zdroj: Pixabay, u_8miblmpc6h

Naan je plochý chléb s obsahem kvasnic a díky jogurtu je krásně vláčný a nadýchaný. Podává se k indickým i asijským pokrmům, k jehněčímu masu, sýrům, hustým omáčkám, ale i k hummusu a nejrůznějším dipům.

Tyto chlebové placky mají mnoho podob, vždy podle oblasti, kde se připravují. Hotové se často potírají přepuštěným máslem ghí s česnekem či čerstvě nasekanými bylinkami. Připravte si s námi indický naan a ochutnejte kousek zahraniční kuchyně.

Jak připravit a upéct naan

Buďte otevření novým zážitkům a upečte si naan podle hrnkového receptu:

  1. Na tři větší placky potřebujete 2 hrnky hladké mouky, po špetce soli i cukru, 1/4 hrnku vody, 1 lžičku sušeného droždí, 1 lžičku másla a 2 lžíce bílého jogurtu.
  2. Nejprve si připravte kvásek - smíchejte droždí s cukrem, zalijte trochou vody a rozmíchejte. Tuto směs nechte 20–30 minut odpočívat, kvásek krásně vyběhne.
  3. Mouku smíchejte se solí, zbytkem vody, rozpuštěným (ale ne horkým) máslem, jogurtem a nakonec přidejte kvásek.
  4. Vypracujte jemné, nelepivé těsto, to zakryjte a nechte odpočívat v lednici po dobu 2 hodin.
  5. Po uplynutí dané doby rozehřejte troubu na 250 °C a z těsta vyválejte placky, které vložte na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte je vidličkou.
  6. Plech s plackami vložte do trouby a za neustálého dozoru vyčkejte 3–5 minut, kdy budou hotové.
  7. Ještě horké chlebové placky potřete (bylinkovým) máslem a přikryjte utěrkou, aby byly krásně vláčné.

Naan je velmi zajímavou přílohou a skvěle chutná i se sušeným ovocem. My ho máme nejraději k hustým omáčkám - vyzkoušejte si ho upéct i vy, například ke kuřecímu kari s koriandrem, s jehož přípravou vám pomůže názorný videorecept:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky