Italský chléb focaccia: Poradíme, jak si připravit tuto lahůdku nejen k vínu
Focaccia je typický druh italského chleba. K jeho přípravě vám postačí jen pár základních surovin, které poté stačí doplnit čerstvou či sušenou zeleninou a bylinkami. Důležité je dbát na kvalitu použitých ingrediencí.
Focaccia je oblíbeným pečivem jen tak samostatně k vínu nebo namísto přílohy třeba k zeleninovému salátu. Použít ji lze také při přípravě obložených sendvičů. Upečte svou vlastní domácí focacciu, provedeme vás celým postupem její přípravy.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí focacciu
K přípravě tohoto pečiva vám postačí 500 g hladké mouky, 400 ml teplé vody, balíček sušeného droždí (nebo polovina kostky droždí čerstvého) a 3 lžičky soli. Dále jsou pak potřeba nakrájená sušená rajčata a olivy, provensálské koření a 50 ml olivového oleje na její polití.
- Do mouky vlijte teplou vodu, přisypte droždí a sůl. Těsto propracujte tak, aby se v něm začaly tvořit bublinky. Nebojte se jeho lepivosti, je žádoucí.
- Tip 1: Voda musí být dostatečně teplá, ale její teplota nesmí přesahovat 40 °C, aby nepoškodila kvasinky obsažené v droždí.
- Nyní do těsta přidejte rajčata, olivy, koření a případně i čerstvé bylinky. Ingredience naložené v oleji před použitím sceďte.
- Tip 2: Zeleninu a bylinky nemusíte zapracovávat přímo do těsta, můžete jimi ozdobit až focacciu připravenou k pečení.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout do jeho dvojnásobku, tedy asi hodinu.
- Těsto vložte na plech vyložený pečicím papírem a namočenýma rukama ho rozprostřete po celé ploše, jeho tloušťka by měla být ideálně 2–3 cm.
- Plech s připraveným těstem zakryjte utěrkou a nechce 10–15 minut odpočinout.
- Do odpočinutého těsta dělejte pomocí prstů důlky a následně na těsto nalijte olivový olej a osolte ho hrubozrnnou solí.
- Focacciu pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu asi 20 minut, do zlatavé barvy.
Kromě sušených rajčat a oliv můžete použít i česnek, cibuli, papriky a další zeleninu, ať už čerstvou nebo sušenou. Ani v případě bylinek se fantazii meze nekladou, např. rozmarýn je v kombinaci s rajčaty a česnekem opravdu delikátní.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při používání jedlých olejů: Některé jsou pouze na smažení, jiné do salátů
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Komentáře