Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italský chléb focaccia: Poradíme, jak si připravit tuto lahůdku nejen k vínu
Zdroj: Pixabay, bananalongboards

Focaccia je typický druh italského chleba. K jeho přípravě vám postačí jen pár základních surovin, které poté stačí doplnit čerstvou či sušenou zeleninou a bylinkami. Důležité je dbát na kvalitu použitých ingrediencí.

Focaccia je oblíbeným pečivem jen tak samostatně k vínu nebo namísto přílohy třeba k zeleninovému salátu. Použít ji lze také při přípravě obložených sendvičů. Upečte svou vlastní domácí focacciu, provedeme vás celým postupem její přípravy.

Jak připravit domácí focacciu

K přípravě tohoto pečiva vám postačí 500 g hladké mouky, 400 ml teplé vody, balíček sušeného droždí (nebo polovina kostky droždí čerstvého) a 3 lžičky soli. Dále jsou pak potřeba nakrájená sušená rajčata a olivy, provensálské koření a 50 ml olivového oleje na její polití.

  1. Do mouky vlijte teplou vodu, přisypte droždí a sůl. Těsto propracujte tak, aby se v něm začaly tvořit bublinky. Nebojte se jeho lepivosti, je žádoucí.
  2. Tip 1: Voda musí být dostatečně teplá, ale její teplota nesmí přesahovat 40 °C, aby nepoškodila kvasinky obsažené v droždí.
  3. Nyní do těsta přidejte rajčata, olivy, koření a případně i čerstvé bylinky. Ingredience naložené v oleji před použitím sceďte.
  4. Tip 2: Zeleninu a bylinky nemusíte zapracovávat přímo do těsta, můžete jimi ozdobit až focacciu připravenou k pečení.
  5. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout do jeho dvojnásobku, tedy asi hodinu.
  6. Těsto vložte na plech vyložený pečicím papírem a namočenýma rukama ho rozprostřete po celé ploše, jeho tloušťka by měla být ideálně 2–3 cm.
  7. Plech s připraveným těstem zakryjte utěrkou a nechce 10–15 minut odpočinout.
  8. Do odpočinutého těsta dělejte pomocí prstů důlky a následně na těsto nalijte olivový olej a osolte ho hrubozrnnou solí.
  9. Focacciu pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu asi 20 minut, do zlatavé barvy.

Kromě sušených rajčat a oliv můžete použít i česnek, cibuli, papriky a další zeleninu, ať už čerstvou nebo sušenou. Ani v případě bylinek se fantazii meze nekladou, např. rozmarýn je v kombinaci s rajčaty a česnekem opravdu delikátní.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky