Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játra můžeme připravit na mnoho způsobů, ale je potřeba s nimi správně zacházet
Zdroj: Toprecepty.cz

Játra jsou zvířecím orgánem obsahujícím mnoho důležitých minerálů a vitamínů. Základním předpokladem je, aby zvíře bylo zdravé a mělo zdravá i játra. To zajistí veterinární prohlídka, v domácnosti to poznáme zrakem. Játra musí být čistá a mít nezměněnou stejnoměrnou barvu beze skvrn.

Játra hovězí jsou tmavočervená a hladká, vepřová jsou světlejší a mají krupičkovou strukturu. Drůbeží jsou světlá, játra speciálně krmených kachen a husí jsou velmi světle růžová (foie gras). Vepřová játra mají hodně vaziva, proto je do paštik nebo knedlíčků meleme. Ostatní játra můžeme škrábat nožem. Pokud jsou krytá blánou, musíme ji odstranit, aby nevadila při konzumaci.

Jak připravit játra

Játra jsou tzv. rychlé maso, nesvědčí jim dlouhá tepelná úprava, protože při ní tvrdnou. Ideální je minutková úprava. Výborné jsou plátky na roštu nebo obalovaná a smažená játra.
  • Játra krájíme na plátky, kostky nebo škrábeme (meleme).
  • Plátky jater můžeme lehce naklepat a nakrojit okraje, aby se nekroutily.
  • Játra, která chceme dusit, solíme až nakonec, po dokončení omáčky, aby neztvrdla. I při dušení játra nejdříve rychle osmahneme, aby se zatáhla, a pak je podlitá dusíme.
  • Játra jsou hotová, když z nich po rozkrojení nevytéká krev. Minutková úprava jater předpokládá po dokončení růžový vnitřek jako u steaků.
Jedním z doporučených a oblíbených receptů je videorecept na marinovaná játra na grilu. Můžete je vyzkoušet s námi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky