Játra můžeme připravit na mnoho způsobů, ale je potřeba s nimi správně zacházet
Játra jsou zvířecím orgánem obsahujícím mnoho důležitých minerálů a vitamínů. Základním předpokladem je, aby zvíře bylo zdravé a mělo zdravá i játra. To zajistí veterinární prohlídka, v domácnosti to poznáme zrakem. Játra musí být čistá a mít nezměněnou stejnoměrnou barvu beze skvrn.
Játra hovězí jsou tmavočervená a hladká, vepřová jsou světlejší a mají krupičkovou strukturu. Drůbeží jsou světlá, játra speciálně krmených kachen a husí jsou velmi světle růžová (foie gras). Vepřová játra mají hodně vaziva, proto je do paštik nebo knedlíčků meleme. Ostatní játra můžeme škrábat nožem. Pokud jsou krytá blánou, musíme ji odstranit, aby nevadila při konzumaci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit játra
- Játra krájíme na plátky, kostky nebo škrábeme (meleme).
- Plátky jater můžeme lehce naklepat a nakrojit okraje, aby se nekroutily.
- Játra, která chceme dusit, solíme až nakonec, po dokončení omáčky, aby neztvrdla. I při dušení játra nejdříve rychle osmahneme, aby se zatáhla, a pak je podlitá dusíme.
- Játra jsou hotová, když z nich po rozkrojení nevytéká krev. Minutková úprava jater předpokládá po dokončení růžový vnitřek jako u steaků.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Z jakého masa připravit nejlepší steak? Vyzkoušejte to s námi
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře