Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrové knedlíčky v polévce jsou symbolem slavnostního jídla. Každá kuchařka má svůj osvědčený recept, ale ty nejlepší knedlíčky umí naše babičky. Prozradíme několik tipů, jak vykouzlit dokonalé knedlíčky, které budou těm babiččiným obstojně konkurovat.

Hlavní ingrediencí pro přípravu knedlíčků jsou játra. Můžete použít hovězí, vepřová, drůbeží, skopová i játra ze zvěřiny. Aby byly knedlíčky jemné, je potřeba z nich  odstranit všechen tuk i žilky. Některé části můžeme vykrájet, jiné je vhodnější seškrábat nožem.

Jak připravit dokonalé játrové knedlíčky

Důležité je nespěchat a vařit knedlíčky opravdu pomalu.

  1. K očištěným játrům přidáme vajíčko, ochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem a rozmixujeme. Podle chuti můžeme přidat i muškátový oříšek, pepř nebo petrželku, ale i zchladlou cibulku podušenou na másle.
  2. Zahustíme strouhankou nebo pečivem namočeným v mléce. K tomu přistoupíme, pokud máme játra s výraznou chutí, tedy játra hovězí nebo zvěřinová.
  3. Játrovou hmotu necháme půl hodiny odpočinout, za tu dobu směs ještě zhoustne.
  4. Čím řidší hmotu máme, tím budou knedlíčky jemnější. Potom se snažíme mokrýma rukama utvořit na zkoušku knedlíček, který vložíme do mírně vroucí vody. Pokud knedlíček nelze utvořit, přisypeme do směsi ještě strouhanku. Knedlíčky vaříme zvlášť, aby nám nezakalily polévku.
  5. Knedlíčky vaříme pomalým varem 10–15 minut, podle jejich velikosti.

Věřím, že pokud se budete držet našich rad, budou vaše knedlíčky dokonalé a alespoň srovnatelné s těmi od babičky. Napište nám, jak se povedly, ale ještě předtím můžete zhlédnout náš videorecept a zopakovat si postup.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky