Jak na kapra bez kostí: Jednoduchým trikem zbavíme kapra kostí a vychutnáme si tak skvělou vánoční večeři bez obav a obírání
Kapr má velice chutné maso. Bohužel mnohé odradí spoustou malých i velkých kostí, které často zkazí celý požitek z pokrmu. Umíte si představit kapra bez kostí? Naučte se náš jednoduchý trik a vychutnejte si kapra bez jediné kostičky.
Pokud patříte mezi milovníky sladkovodních ryb, jistě u vás nebude kapr na Štědrý den chybět. Nejčastěji se připravuje v základním trojobalu, zakápnutý citronem a s tradičním bramborovým salátem. Jediná vada, kterou kapří maso má, je spousta kostí, které nás často odradí a zvolíme pak jinou rybu, nebo kuřecí řízek. Přitom stačí malý trik a kostí se snadno zbavíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kapra bez kostí
Několik dní před Vánocemi se spustí tradiční prodej živých kaprů. Kdo si troufá, koupí kapra celého, a doma si ho naporcuje, kdo ne, zvolí již porcované filety. Avšak i porcované maso je stále plné kostí. S tím si ale snadno poradíme. Budeme potřebovat ideálně ostrý nůž s vysokým rovným ostřím a prkénko.
- Vezmeme si kapří filet a položíme jej kůží na prkénko.
- Ostrým nožem vedeme řezy od hřbetu šikmo dolů na tenké rovnoběžné proužky přibližně 2-3 mm od sebe.
- Dáváme pozor, ať neprořežeme kůži, která musí zůstat neporušená. Každý řez končíme těsně nad kůží.
Maso se smažením zpevní
Tímto kosti nasekáme a během tepelné úpravy se zcela ztratí a vypečou. Může se zdát, že se rybí filet po nařezání rozpadá, ale nemějte strach. Během smažení se maso zpevní a řezy zacelí.
Jak dlouho filet vydrží v lednici
Rádi byste si předem připravili kapra na štedrovečerní večeři? Pokud kapra dobře nachystáme, můžeme si připravené filety uskladnit i další 2 dny v lednici. Omyté, osušené maso dáme na talíř a přikryjeme mikrotenovou fólií. Poté uložíme do nejspodnější přihrádky v lednici, kde se drží nejnižší teplota.
Naložením do česneku si pojistíme to, že se ryba nezkazí a opravdu vydrží. Pak už jen osolíme, opepříme a můžeme začít obalovat a připravovat bramborový salát, jako v našem videonávodu níže.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jak připravit nejchutnější rybí řízky? Obalit a usmažit kapra není složité, má to ale několik úskalí
Jak odstranit kůži z lososa. Poradíme, jak postupovat krok za krokem
Komentáře