Jak připravit karamelizované ořechy? Luxusní dobrota je hotová během chvilky
Vánoce a oříšky jsou nerozlučná dvojka. Ale takové ořechy v karamelu jsou nebesky voňavou pochoutkou, kterou připravíme během chvilky, a to jen z několika málo surovin. S našimi tipy se vám jistě povedou bez připalování.
Typickou vůní, která nás provází na všech vánočních trzích, je právě lahodná vůně karamelu a ořechů. Levněji a snadno si můžeme udělat ořechy v karamelu i doma. Karamelizujeme různé druhy ořechů - nejčastěji mandle, vlašské, lískové nebo také oblíbená slunečnicová a dýňová semínka. Tyto ořechy jsou výborné mlsání, jedlý dárek i chutné zdobení dezertů, cukroví a pohárů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit karamelizované ořechy
Kromě ořechů potřebujeme na přípravu už jen cukr - krystalový, krupicový nebo voňavější třtinový. Často se přidává také trochu oleje nebo vody, čímž zabráníme připalování karamelu. A jak na to?
- Na 1 dávku ořechů v karamelu potřebujete: 200 g vlašských ořechů, 100 g cukru krupice, 1–2 lžíce oleje a špetku soli.
- V hrnci s vodou povařte jádra ořechů po dobu 5 minut. Sceďte a nechte chvíli odpočinout v misce. Poté ořechy promíchejte s cukrem.
- V pánvi rozpalte olej (množství podle potřeby), vložte ořechy a nechte za stálého míchání zkaramelizovat.
- Hotové karamelizované ořechy lehce posolte a vložte do misky s pečicím papírem, aby nasákl přebytečný tuk.
- Ořechy nechte vychladnout a poté skladujte v uzavřené nádobě na chladnějším místě. Spotřebujte je do 1 měsíce.
Tip: Ořechům můžete dodat více vůně a chuti přidáním koření před zkaramelizováním. Oblíbená je skořice, perníkové koření, vanilka nebo kardamom.
Tuto pochoutku v podobě karamelizovaných vlašských ořechů si můžete udělat podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře