Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce a oříšky jsou nerozlučná dvojka. Ale takové ořechy v karamelu jsou nebesky voňavou pochoutkou, kterou připravíme během chvilky, a to jen z několika málo surovin. S našimi tipy se vám jistě povedou bez připalování.

Typickou vůní, která nás provází na všech vánočních trzích, je právě lahodná vůně karamelu a ořechů. Levněji a snadno si můžeme udělat ořechy v karamelu i doma. Karamelizujeme různé druhy ořechů - nejčastěji mandle, vlašské, lískové nebo také oblíbená slunečnicová a dýňová semínka. Tyto ořechy jsou výborné mlsání, jedlý dárek i chutné zdobení dezertů, cukroví a pohárů. 

Jak připravit karamelizované ořechy 

Kromě ořechů potřebujeme na přípravu už jen cukr - krystalový, krupicový nebo voňavější třtinový. Často se přidává také trochu oleje nebo vody, čímž zabráníme připalování karamelu. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku ořechů v karamelu potřebujete: 200 g vlašských ořechů, 100 g cukru krupice, 1–2 lžíce oleje a špetku soli. 
  2. V hrnci s vodou povařte jádra ořechů po dobu 5 minut. Sceďte a nechte chvíli odpočinout v misce. Poté ořechy promíchejte s cukrem
  3. V pánvi rozpalte olej (množství podle potřeby), vložte ořechy a nechte za stálého míchání zkaramelizovat
  4. Hotové karamelizované ořechy lehce posolte a vložte do misky s pečicím papírem, aby nasákl přebytečný tuk. 
  5. Ořechy nechte vychladnout a poté skladujte v uzavřené nádobě na chladnějším místě. Spotřebujte je do 1 měsíce. 

Tip: Ořechům můžete dodat více vůně a chuti přidáním koření před zkaramelizováním. Oblíbená je skořice, perníkové koření, vanilka nebo kardamom. 

Tuto pochoutku v podobě karamelizovaných vlašských ořechů si můžete udělat podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky