Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané a voňavé koblihy patří mezi nejoblíbenější sladké pochoutky. Nejčastěji se vždy připravovaly na slavnostní příležitosti, a to zejména během masopustu. Dozlatova usmažené koblihy jsou nejlepší plněné domácí marmeládou.

Koblihy se připravují z kynutého těsta a smaží dozlatova ve vyšší vrstvě tuku. Správné koblihy by měly být nadýchané a lehké jako pírko, naplnit je můžete před, ale i po usmažení. Hotové koblihy pocukrujte moučkovým cukrem.

Jak připravit koblihy

Nejlepší koblihy vzniknou z dokonale vykynutého a vláčného těsta. Typickou náplní je domácí marmeláda, avšak skvěle chutnají i naplněné čokoládou.

  1. Na koblihy budete potřebovat tyto suroviny
  2. Nejprve je nutné zmínit, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Dále postupně přidávejte po jednom žloutky, dále vanilkový cukr a po kapkách také citronovou šťávu a rum.
  3. Kvásek připravíte tak, že odměříte 100 ml mléka, do kterého rozdrobíte droždí, přidáte lžičku cukru, lžíci hladké mouky, a vše lehce promícháte. Kvásek přikryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout na teplém místě.
  4. Nyní do žloutkové směsi vmíchejte kvásek, zbytek hladké mouky se solí a vlažné mléko. Vypracujte mírně tuhé těsto, na závěr je poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Těsto nechte zhruba hodinu kynout.
  5. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte z něj placku přibližně 1 cm vysokou.
  6. Na jedné polovině těsta lehce naznačte tvořítkem kolečka o průměru 3–4 cm. Do středu koleček pokládejte lžičkou džem.
  7. Druhou polovinu těsta nyní překlopte a kolem vyvýšených míst přitiskněte prsty, aby se těsto slepilo. Poté vykrajujte tvořítkem kolečka koblih, které uložíte na plech s pečicím papírem.
  8. Koblihy nechte kynout 20 minut a v polovině času je otočte na druhou stranu, aby kynuly stejnoměrně.
  9. V hrnci rozehřejte vyšší vrstvu tukukoblihy smažte při střední teplotě. Nesmažte příliš prudce, nejprve na jedné straně pod pokličkou, poté pokličku odkryjte a koblihy otočte na druhou stranu, aby se usmažily dozlatova.
  10. Zlatavé koblihy nechte okapat na sítu a poté je posypte vanilkovým cukrem.

Dostali jste chuť na nadýchané koblihy s marmeládou? Podle úvodního videa je snadno připravíte a zaručeně sklidíte chválu od celé rodiny.

Přejeme dobrou chuť.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře