Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Na jaře připravujeme různé sirupy z bylinek. Jeden z nejoblíbenějších je kopřivový. Budeme na něj potřebovat citrony, nejlépe v bio kvalitě, a dostatek vršků a listů mladých kopřiv. S pevnými rukavicemi sběr půjde snadno.
Kopřiva - nepříjemná na dotyk i ceněná v lékárničce
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava sirupu zastudena
Citrony a kyselina citronová
Dobře rozpuštěný cukr
Do tekutiny přidáme krystalový cukr a rozmícháme ho. Cukr potřebuje více času, aby se dobře rozpustil. Během hodiny sirup několikrát důkladně promícháme, cukr se zcela rozpustí. Podle některých receptů cukr rozpustíme zvlášť v menším množství zahřáté vody a teprve po vychladnutí ho přidáme ke zbývajícím surovinám.
Jak sirup uložit
Hotový sirup nalijeme do čistých lahví, které jsme vypařili v troubě a pak nechali vychladnout. Do každé sklenice můžeme nakonec přidat malé množství alkoholu (1 lžičku), který ochrání povrch sirupu před kažením. Poté sklenice uzavřeme šroubovacím víčkem a uložíme do chladna. Obdobně připravujeme sirup z květů černého bezu.
Komentáře