Jak připravit kupovaný prejt? Nejlépe chutná zapečený a servírovaný se zelím
Prejt je klasickou zabijačkovou pochoutkou, kterou se plní jitrnice a jelítka. Můžeme si ho udělat domácí a dochutit kořením podle vlastní chuti, také ale můžeme sehnat čerstvý prejt téměř v každém dobrém řeznictví.
Ne každý má časové možnosti a chuť připravovat domácí prejt - proto je velkou výhodou, že je běžně k dostání v čerstvé podobě z řeznictví, mimo zabijačkovou sezónu pak jako konzervovaný nebo sterilovaný ve sklenici. Z prejtu můžeme připravit mnoho výtečných jídel, které jsou snadné a rychlé na přípravu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kupovaný prejt
Ať už použijeme jelitový, nebo jitrnicový prejt, oba druhy prejtu představují rychlou variantu sytého jídla. Pokud budeme postupovat správně, je možné docílit lahodného a křupavého prejtu. Navíc ho můžeme podle chuti dochutit oblíbeným kořením. A co z něj můžeme připravit?
- Zapečený prejt: Nejčastější a oblíbenou úpravou je zapečený prejt. Jednoduše dáme prejt do sádlem vymazané zapékací mísy a zapečeme dozlatova na 200 °C asi 20–30 minut. Výbornou variantou je před zapékáním prejt orestovat s cibulkou, dochutit majoránkou a v pekáčku zapéct na 180 °C dozlatova. Jako příloha se hodí vařené brambory a kysané zelí.
- Karbanátky z prejtu: Na přípravu velmi rychlé a chutné jsou karbanátky z prejtu, vajíčka a strouhanky. Z této směsi tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborami či kaší.
- Prejtové polévkové knedlíčky: Prejtové knedlíčky se hodí do všech silných masových vývarů. K prejtu přidáme pouze vajíčko, strouhanku, případně sůl i pepř a tvarujeme knedlíčky, které zavaříme přímo v polévce nebo samostatně v hrnci.
- Náplň do závinů a knedlíků: Prejt je výbornou náplní bramborových knedlíků, které podáváme se smaženou cibulkou a se zelím. Mimo knedlíky můžeme prejtem plnit slané záviny, bramborové placky i šátečky z listového těsta.
- Polévky: Prejt je jako stvořený pro zabijačkovou polévku zvanou prdelačku, kterou tvoří silný vývar, kroupy a koření. Je hustá, sytá a rychle hotová.
- Prejtové topinky: Křupavé topinky s prejtem jsou velkou pochoutkou a rychlou večeří. Stačí prejt chvíli orestovat na cibulce a navrstvit na česnekovou topinku. Pomazánku z prejtu můžeme udělat i zastudena - k vidličkou rozmačkanému prejtu přidáme trochu hořčice, prolisovaného česneku, jarní cibulky, nakrájených sterilovaných okurků a dochutíme solí a pepřem.
- Lepenice s prejtem: Lepenice je typická příloha k prejtu z vařených brambor, smažené cibulky a kysaného zelí. Často se do ní přidává také slanina a škvarky. Můžete vyzkoušet péct jelítko přímo s lepenicí a mít tak lahodný oběd z jednoho pekáčku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře