Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kuře na kari. Oblíbené a rychlé recepty s vůní Indie se skvěle hodí pro vaření na chalupě
Zdroj: Top recepty

Pod názvem kari známe nejen oblíbenou směs koření, ale i tímto kořením ochucenou směs zeleniny a masa nebo luštěnin. Touto úpravou pokrmů vyniká indická a jihoasijská kuchyně. A stejně jako koření kari nechutná pokaždé stejně, tak s tímto kořením můžeme připravovat řadu odlišných a velmi chutných jídel.

Vybrali jsme pro vás ty nejlépe hodnocené recepty z našeho receptáře, všechny jsou s využitím kuřecího masa. Ale při vaření ve stylu "na kari" můžete použít i maso vepřové, které se tepelně upravuje o něco déle, nebo luštěniny. Výborné kari připravíte i ze sojových nudliček nebo kostek, před úpravou je ale musíte povařit v ochucené vodě (osolené, případně s kořením).

Kari, oblíbená směs koření

Kari není jen jeden druh koření, ale pečlivě připravená a chuťově vyvážená směs. Není pokaždé stejná, ba právě naopak. Obsahuje přibližně 10–20 druhů koření, sladěných do harmonické výrazné chuti. Krásnou barvu kari dává kurkuma, směs obsahuje další druhy jako např. muškátový květ, nové koření, pepř, skořice a mletý hřebíček. Koření se používá především k ochucení polévek, zeleniny, omáček a masa.

Rýže a další přílohy ke kari

Typickou přílohou k pokrmu na kari je rýže, záleží na nás, který druh ke kari uvaříme. Zajímavou surovinou, kterou při vaření kari můžeme využít, je kokosové mléko, a z dalšího koření např. zázvor. Kari bude dobře chutnat i s bulgurem, který se snadno a rychle vaří, podobně jako rýže. Můžete vyzkoušet také těstoviny.

Kuře na kari s rýží a zeleninou

Při vaření "na kari" zapojte svou fantazii a využijte, co zrovna máte v ledničce. Kousky masa a zeleniny ve výrazně ochucené šťávě vás určitě nadchnou, chutnají pokaždé skvěle a pokrm má díky použitému koření velmi lákavou barvu. Kuře na kari můžete vyzkoušet podle následujícího videa. Postupujeme takto:

  1. Kuřecí prsní maso nakrájíme na nudličky, opepříme a osolíme. Orestujeme na rozpálené pánvi s olejem. Přidáme koření kari, se kterým nešetříme, a sójovou omáčku.
  2. Po chvíli na pánev přidáme čerstvou nebo mraženou zeleninu, záleží na nás jakou použijeme. Chvíli společně dusíme.
  3. Nakonec zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství vody, přiklopíme poklicí a necháme dojít.
  4. Podáváme s rýží, ke které při vaření přidáme kromě soli také koření kari. 

Pokrm je takto jednoduchý a chuť skvělá. Maso můžete použít i vepřové, nebo využít sojové kostky. Pokrmu dá výbornou chuť a barvu zvolené koření.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky