Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvásek je základem při pečení křupavého chleba, kynutých buchet, koláčů nebo smažených lívanců. Kvásek se připravuje z několika málo surovin a díky kvašení nabyde do větších rozměrů během pár minut.

Kvasnice jsou živé buňky kvasinek, které se díky cukrům mohou více množit. Do kynutého těsta můžeme použít buď čerstvé droždí nebo sušené. U kynutého těsta je třeba se držet hlavních zásad, abychom se vyvarovali chybám při zadělávání těsta.

Jak připravit kvásek

Kvasinky k množení potřebují teplo – to obstará vlažné mléko. Potřebují také živiny, které zajistí mouka a cukr. Díky tomuto postupu vám kvásek skvěle vykyne:

  1. Do menší misky nalijeme 100-150 ml vlažného mléka.
  2. Do mléka přidáme trochu cukru a hladké mouky.
  3. Dále rozdrolíme 1 kostku droždí a zamícháme metličkou, aby nám vznikla kašička.
  4. Přikryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo, kde kvásek nabyde větších rozměrů.

Tip: K urychlení kynutí nám může pomoci trouba, pouze dáváme pozor na teplotu, nesmí překročit 40 °C.

Připravit kvásek na kynuté těsto není nic, čeho bychom se měli bát, zkrátka je třeba dodržet hlavní zásady, které zaručí, že se každá kynutá dobrota povede.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky