Jak připravit květákovou rýži? Potřebujete mixér či struhadlo, jde to ale i s nožem
Květáková rýže se stává více a více populární. Jedná se o velmi zdravou přílohu, kterou když správně dochutíte, málokdo vůbec pozná, že jí zeleninu, kterou mnozí odmítají z důvodu typického aroma, které se line z kuchyně při jejím vaření.
S květákovou rýží můžete pracovat stejně jako s rýží klasickou. Kromě chutné přílohy z ní připravíte například i krémové rizoto, naplníte ji do pečených červených paprik, zamotáte do pšeničné tortilly nebo jí zahustíte polévku. Použití je jen na vás.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit květákovou rýži
Lahodnou květákovou rýži připravíte lehce podle následujících kroků:
- Květák je nejprve potřeba očistit a omýt od případných nečistot. Následně ho rozeberte na jednotlivé řůžičky.
- Nejsnadněji květákovou rýži připravíte v elektrickém sekáčku, případně stolním mixéru. Ponorný mixér není na květákovou rýži vhodný.
- Tlačítko mixéru vždy stiskněte opravdu pouze na pár sekund. Pokud byste totiž mixovali déle, nevznikla by vám rýže, ale květáková kaše.
- Pracnější variantou je syrový květák nastrouhat na struhadle na jeho hrubé straně. Nejnáročnější možností je květák na malá zrnka rýže nakrájet nožem.
- Květákovou rýži poté přidejte na pánev k osmahnuté cibuli nakrájené najemno, a krátce orestujte. Podle chuti k ní přidejte koření a podávejte.
Smažené květákové placičky jsou klasickým pokrmem z růžiček květáku. Jejich zdravější verzi, podle které se placičky pečou v troubě, připravíte podle následujícího videoreceptu:
Komentáře