Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květáková rýže se stává více a více populární. Jedná se o velmi zdravou přílohu, kterou když správně dochutíte, málokdo vůbec pozná, že jí zeleninu, kterou mnozí odmítají z důvodu typického aroma, které se line z kuchyně při jejím vaření.

S květákovou rýží můžete pracovat stejně jako s rýží klasickou. Kromě chutné přílohy z ní připravíte například i krémové rizoto, naplníte ji do pečených červených paprik, zamotáte do pšeničné tortilly nebo jí zahustíte polévku. Použití je jen na vás.

Jak připravit květákovou rýži

Lahodnou květákovou rýži připravíte lehce podle následujících kroků:

  • Květák je nejprve potřeba očistit a omýt od případných nečistot. Následně ho rozeberte na jednotlivé řůžičky.
  • Nejsnadněji květákovou rýži připravíte v elektrickém sekáčku, případně stolním mixéru. Ponorný mixér není na květákovou rýži vhodný.
  • Tlačítko mixéru vždy stiskněte opravdu pouze na pár sekund. Pokud byste totiž mixovali déle, nevznikla by vám rýže, ale květáková kaše.
  • Pracnější variantou je syrový květák nastrouhat na struhadle na jeho hrubé straně. Nejnáročnější možností je květák na malá zrnka rýže nakrájet nožem.
  • Květákovou rýži poté přidejte na pánev k osmahnuté cibuli nakrájené najemno, a krátce orestujte. Podle chuti k ní přidejte koření a podávejte.

Smažené květákové placičky jsou klasickým pokrmem z růžiček květáku. Jejich zdravější verzi, podle které se placičky pečou v troubě, připravíte podle následujícího videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky