Lasagne na různé způsoby: Oblíbený vrstvený pokrm je skvělý s boloňskou náplní, špenátem či brokolicí
Lasagne je další z řady italských specialit, které stojí za ochutnání. Jedná se o vrstvené pláty těstovin, doplněné chutnými omáčkami, zeleninou, masem a různými druhy sýrů. Pokrm upečeme v troubě dozlatova a chvíli po upečení podáváme.
Máte rádi zapečené těstoviny? Pokud ano, jistě vám budou chutnat zapečené lasagne. Připravují se z plátů těstovin (lasagní), nachystaných podle návodu na obalu. Některé typy stačí rovnou vrstvit, jiné je vhodné před vrstvením předvařit nebo alespoň na chvíli zalít horkou vodou.
- Lasagne se pečou v zapékacích nádobách, např. na pekáčku nebo na plechu, ve více vrstvách, vyzkoušejte pět až sedm vrstev (nebo jak vám vyjdou lasagne).
- Mezi vrstvy lasagní se dávají různé omáčky, především bešamelová (ochucená muškátovým oříškem, někdy doplněná sýrem) a rajčatová, ale i další, připravené z jiných druhů zeleniny. Omáčky vrstvy krásně propojí.
- Součástí rajčatové omáčky obvykle bývá mleté maso (především hovězí).
- Důležité je využití různých druhů sýrů. Doporučujeme např. mozzarellu, parmezán a tvrdé sýry (Gouda, Eidam). Sýr může být součástí bešamelové omáčky, ale hlavně se jím posype povrch lasagní.
- Zapékací nádobu vyložte pečicím papírem. Naspod můžete dát trochu bešamelu, nebo začít klást rovnou lasagne. Na vrstvu lasagní dejte vrstvu bešamelové omáčky, pak rajčatovou vrstvu a opět lasagne. Vrstvy se střídají do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří bešamel, posypaný strouhaným sýrem.
- Lasagne upečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobou cca 45 minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Lasagne s boloňskou omáčkou
Oblíbenou a častou součástí zapečených lasagní je boloňská omáčka tzn. rajčatová omáčka s mletým hovězím masem. Při její přípravě nešetřete česnekem. Vegetariáni místo masa použijí např. sojový granulát, předem zalitý horkou vodou a dochucený.
Tip: Omáčku si připravte včas dopředu před přípravou lasagní, pokrm díky tomu připravíte rychleji.
Lasagne se špenátem a sýrem
Při přemýšlení, jak naplnit lasagne, se můžete nechat inspirovat chutnými náplněmi pro plnění pizzy. Jednou z dalších možností je špenátová náplň. Postup její přípravy je snadný. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte špenát a rozmačkaný česnek. Osolte, opepřete a krátce povařte. Omáčku do lasagní dávejte společně s bešamelem.
Lasagne na různé způsoby
Kromě uvedených možností je i celá řada dalších variant, jak lasagne naplnit. Jako příklad jsme pro vás vybrali lilkovo-houbové lasagne. Do lasagní využijete houby lesní, koupené (např. žampiony) i sterilované nebo mražené z poslední houbové sezony. Vhodnou zeleninou k plnění lasagní je také brokolice, pórek a kořenová zelenina.
Jak připravit lasagne podle videa
- Boloňská omáčka: Na oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a po chvíli mleté maso. Nechte ho za stálého míchání zatáhnout. Dále ho osolte, výrazně okořeňte a přidejte kečup. Jakmile je maso hotové, omáčku doplňte ještě rajčaty z konzervy a směs povařte.
- Bešamelová omáčka: Rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a umíchejte jíšku. Dále přidejte mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vařte do zhoustnutí.
- Do zapékací mísy vložte pečicí papír a na něj vrstvěte střídavě pláty lasagní, bešamelovou a boloňskou omáčku a na závěr sýr (strouhaný nebo krájený).
- Pokrm pozvolna zapečte v předem vyhřáté troubě.
Přípravu lasagní vám ukáže následující video:
Komentáře