Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lasagne je další z řady italských specialit, které stojí za ochutnání. Jedná se o vrstvené pláty těstovin, doplněné chutnými omáčkami, zeleninou, masem a různými druhy sýrů. Pokrm upečeme v troubě dozlatova a chvíli po upečení podáváme.

Máte rádi zapečené těstoviny? Pokud ano, jistě vám budou chutnat zapečené lasagne. Připravují se z plátů těstovin (lasagní), nachystaných podle návodu na obalu. Některé typy stačí rovnou vrstvit, jiné je vhodné před vrstvením předvařit nebo alespoň na chvíli zalít horkou vodou. 

  • Lasagne se pečou v zapékacích nádobách, např. na pekáčku nebo na plechu, ve více vrstvách, vyzkoušejte pět až sedm vrstev (nebo jak vám vyjdou lasagne). 
  • Mezi vrstvy lasagní se dávají různé omáčky, především bešamelová (ochucená muškátovým oříškem, někdy doplněná sýrem) a rajčatová, ale i další, připravené z jiných druhů zeleniny. Omáčky vrstvy krásně propojí.
  • Součástí rajčatové omáčky obvykle bývá mleté maso (především hovězí). 
  • Důležité je využití různých druhů sýrů. Doporučujeme např. mozzarellu, parmezán a tvrdé sýry (Gouda, Eidam). Sýr může být součástí bešamelové omáčky, ale hlavně se jím posype povrch lasagní.
  • Zapékací nádobu vyložte pečicím papírem. Naspod můžete dát trochu bešamelu, nebo začít klást rovnou lasagne. Na vrstvu lasagní dejte vrstvu bešamelové omáčky, pak rajčatovou vrstvu a opět lasagne. Vrstvy se střídají do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří bešamel, posypaný strouhaným sýrem.
  •  Lasagne upečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobou cca 45 minut.

Lasagne s boloňskou omáčkou

Oblíbenou  a častou součástí zapečených lasagní je boloňská omáčka tzn. rajčatová omáčka s mletým hovězím masem. Při její přípravě nešetřete česnekem. Vegetariáni místo masa použijí např. sojový granulát, předem zalitý horkou vodou a dochucený. 

Tip: Omáčku si připravte včas dopředu před přípravou lasagní, pokrm díky tomu připravíte rychleji. 

Lasagne se špenátem a sýrem

Při přemýšlení, jak naplnit lasagne, se můžete nechat inspirovat chutnými náplněmi pro plnění pizzy. Jednou z dalších možností je špenátová náplň. Postup její přípravy je snadný. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte špenát a rozmačkaný česnek. Osolte, opepřete a krátce povařte.  Omáčku do lasagní dávejte společně s bešamelem. 

Lasagne na různé způsoby

Kromě uvedených možností je i celá řada dalších variant, jak lasagne naplnit. Jako příklad jsme pro vás vybrali lilkovo-houbové lasagne. Do lasagní využijete houby lesní, koupené (např. žampiony) i sterilované nebo mražené z poslední houbové sezony. Vhodnou zeleninou k plnění lasagní je také brokolice, pórek a kořenová zelenina.   

Jak připravit lasagne podle videa

Na přípravu lasagní potřebujete dvě ochucené omáčky, lasagne a sýr (i více druhů):
  • Boloňská omáčka: Na oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a po chvíli mleté maso. Nechte ho za stálého míchání zatáhnout. Dále ho osolte, výrazně okořeňte a přidejte kečup. Jakmile je maso hotové, omáčku doplňte ještě rajčaty z konzervy a směs povařte.
  • Bešamelová omáčka: Rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a umíchejte jíšku. Dále přidejte mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vařte do zhoustnutí.
  • Do zapékací mísy vložte pečicí papír a na něj vrstvěte střídavě pláty lasagní, bešamelovou a boloňskou omáčku a na závěr sýr (strouhaný nebo krájený).
  • Pokrm pozvolna zapečte v předem vyhřáté troubě.

Přípravu lasagní vám ukáže následující video:

Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete své rady nebo tipy na přípravu svých oblíbených lasagní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli