Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit libečkový olej. Dokonale dochutí polévky i marinády na maso
Zdroj: Pixabay - ivabalk

Libeček je naprosto nenáročná bylinka a pěstovat ji zvládne i začátečník. Chutí nám připomíná maggi do polévky. Možností, jak libeček spotřebovat, máme hned několik, jednou z nich je také příprava aromatického oleje.

Libeček je velmi všestranná bylinka, využívaná v mnoha pokrmech. Často nám chutí připomíná maggi, je tedy ideální na dochucení polévek nebo jejich základů. Ochutit s ním můžeme pomazánky, bylinkové máslo nebo také marinády na maso.

Jak připravit libečkový olej

Výroba libečkového oleje je velmi jednoduchá, hodí se na potírání masa k pečení nebo také na nakládání. Na jeho přípravu budeme potřebovat tyto suroviny: 350 g libečku a 500 ml olivového oleje (případně nerafinovaného slunečnicového). 
  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Jakmile voda vře, vhodíme do ní libeček a krátce zhruba 30 vteřin blanšírujeme.
  2. Mezitím si připravíme misku se studenou vodou a ledem. Zblanšírovaný libeček prudce zchladíme v misce s ledem a tím zachováme jeho krásně zelenou barvu.
  3. Nyní do vodní lázně umístíme menší hrnec a zahřejeme vodu. Do menšího hrnce nalijeme olej a přidáme libeček.
  4. Olej s libečkem začneme mixovat tyčovým mixérem a po chvilce změříme teplotu. Jakmile teplota dosáhne 70 °C, je čas hrnec odstavit a přelít přes plátno do sklenice, která stojí v ledové lázni. 

Libeček můžeme využít ke každodennímu vaření či dochucování oblíbených jídel. Připravit si z něj můžete i výtečnou omáčku.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky