Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Zdroj: Toprecepty.cz

Na guláš se nejvíce osvědčilo maso přední, konkrétně hovězí kližka. Ale guláš můžeme uvařit i z masa vepřového, drůbežího nebo ze zvěřiny.

Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba, případně vykostíme. Tuk neodstraňujeme, protože je nositelem chuti.

Maso nakrájíme na větší kostky. Hovězí kližka se skládá ze silných svalů, podle nichž ji můžeme rozdělit na části a ty pak příčně nakrájet na kousky, asi jako velké sousto. Kousky se varem trochu zmenší. Můžeme je předem osolit a opepřit.

Obecný postup

Maso klademe na cibuli usmaženou dočervena, opečeme, zasypeme mletou paprikou a minutku ještě orestujeme. Nerestujeme dlouho, připálená paprika by zhořkla. Pak podlijeme vodou (pivem, vínem, vývarem), dusíme doměkka a průběžně podléváme. Tekutiny nedáváme mnoho, abychom nemuseli zahušťovat. Správný guláš zahustí rozdušená cibule. Pokud přesto potřebujete zahustit, přečtěte si náš další článek.

 

Konečné dochucení nebo zahuštění bývá v režii kuchaře podle konkrétního receptu. Ať se dílo podaří!

Komentáře

Hlavicka: Správný guláš není potřeba zahušťovat, zahustí ho rozdušená cibule. I proto se maso podlévá jen trochu a postupně. Článek o zahušťování pokrmů najdete zde:

To jsme se toho dozvěděli ... Hlavní problém který se nenapsal je právě zahuštění (tím se může zkazit vše...),dále nebylo zmíněné kolik tam nalít tekutin... Úplně zbytečný článek ...

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky