Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso na řízky potřebuje péči od nakrájení přes naklepání a obalení až po smažení
Zdroj: Toprecepty

Chutné a křehké řízky začínají výběrem masa. Nejlepší je maso z hrudní nebo stehenní části zvířat. Používáme krkovici, panenku, kotletu, z kýty část zvanou ořech, drůbeží prsa, stehna apod. Maso na řízky zbavíme nežádoucí kůže, kostí, chrupavek, šlach a případně odblaníme.

Umění správně nakrájet a naklepat plátky masa zaručí měkký a šťavnatý pokrm, na kterém si strávník rád pochutná. S pěkným plátkem si potom už poradí každý kuchař. Plátky může obalit v těstíčku, mouce nebo trojobalu.

Jak připravit maso na řízky

Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější pravidla a poznatky, aby vaše řízky nebo plátky byly dokonalé.

 
  • Potřebujeme prkénko určené na maso a ostrý nůž. Zcela nevhodný je pilkový nůž, který maso potrhá.
  • Plátky odkrajujeme z masa dobře vychlazeného, ztuhlé se totiž lépe krájí. Maso jen otřeme vlhkým ubrouskem, neomýváme. Pokud jej omyjeme, musíme jej dobře osušit ubrouskem.
  • Kus masa na řízky krájíme vždy přes vlákno, tedy kolmo ke svalovým vláknům, která masem probíhají. Kuřecí maso můžeme krájet libovolně, protože je jemné.
  • Plátky krájíme silné asi 1–1,5 cm, výjimku tvoří steaky, které krájíme alespoň 2,5 cm silné. Plátky by měly být všechny stejně silné, aby se stejnoměrně propekly.
  • Ze špalíku masa menšího průměru můžeme šikovným krájením na motýlka připravit řízky normální velikosti.
  • Pak maso překryjeme potravinářskou fólií a zlehka naklepeme paličkou (u jemného kuřecího masa nebo vepřové panenky stačí klouby prstů sevřených v pěsti). Silným klepáním bychom z masa vyhnali šťávu.
  • Plátky naklepáváme vždy od středu k okrajům.
  • U plátků masa nakrojíme okraje na asi 3–5 místech, aby se plátky na pánvi nekroutily. Výjimkou jsou plátky na závitky, které nenakrajujeme.
  • Po osolení plátky co nejdříve zpracujeme, sůl by z masa vytáhla šťávu a řízky by byly suché.
  • S obalením a smažením vám pomůže jiný článek.

Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem, jak připravit kuřecí řízek s bramborovým salátem.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky