Maso na řízky potřebuje péči od nakrájení přes naklepání a obalení až po smažení
Chutné a křehké řízky začínají výběrem masa. Nejlepší je maso z hrudní nebo stehenní části zvířat. Používáme krkovici, panenku, kotletu, z kýty část zvanou ořech, drůbeží prsa, stehna apod. Maso na řízky zbavíme nežádoucí kůže, kostí, chrupavek, šlach a případně odblaníme.
Umění správně nakrájet a naklepat plátky masa zaručí měkký a šťavnatý pokrm, na kterém si strávník rád pochutná. S pěkným plátkem si potom už poradí každý kuchař. Plátky může obalit v těstíčku, mouce nebo trojobalu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit maso na řízky
Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější pravidla a poznatky, aby vaše řízky nebo plátky byly dokonalé.
- Potřebujeme prkénko určené na maso a ostrý nůž. Zcela nevhodný je pilkový nůž, který maso potrhá.
- Plátky odkrajujeme z masa dobře vychlazeného, ztuhlé se totiž lépe krájí. Maso jen otřeme vlhkým ubrouskem, neomýváme. Pokud jej omyjeme, musíme jej dobře osušit ubrouskem.
- Kus masa na řízky krájíme vždy přes vlákno, tedy kolmo ke svalovým vláknům, která masem probíhají. Kuřecí maso můžeme krájet libovolně, protože je jemné.
- Plátky krájíme silné asi 1–1,5 cm, výjimku tvoří steaky, které krájíme alespoň 2,5 cm silné. Plátky by měly být všechny stejně silné, aby se stejnoměrně propekly.
- Ze špalíku masa menšího průměru můžeme šikovným krájením na motýlka připravit řízky normální velikosti.
- Pak maso překryjeme potravinářskou fólií a zlehka naklepeme paličkou (u jemného kuřecího masa nebo vepřové panenky stačí klouby prstů sevřených v pěsti). Silným klepáním bychom z masa vyhnali šťávu.
- Plátky naklepáváme vždy od středu k okrajům.
- U plátků masa nakrojíme okraje na asi 3–5 místech, aby se plátky na pánvi nekroutily. Výjimkou jsou plátky na závitky, které nenakrajujeme.
- Po osolení plátky co nejdříve zpracujeme, sůl by z masa vytáhla šťávu a řízky by byly suché.
- S obalením a smažením vám pomůže jiný článek.
Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem, jak připravit kuřecí řízek s bramborovým salátem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná
5 častých chyb při přípravě steaků: Na co si dát pozor, aby byly steaky dokonalé
Komentáře