Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karbanátky z mletého masa a strouhaného sýra, nazývané "holandské řízky", si získali srdce mnoha strávníků. Jsou příjemně měkké a dobře se jí, proto přijdou k chuti nejen dětem, ale i starším lidem. Ale pozor, rozhodně se nejedná o dietní pokrm, protože řízky často obsahují prorostlý bůček.

Pokud tyto řízky neznáte a ochutnáte je, možná se ptáte, z čeho vlastně jsou. Složení je naprosto jednoduché a snadná je i příprava. Pokrm si můžete připravit i v létě na chatě nebo chalupě. Ale je třeba dbát na pravidla při zpracování mletého masa. Je choulostivější a rychleji podléhá zkáze, než maso v celku. Po jeho nákupu neotálejte a pokrm co nejdříve připravte. Holandský řízek můžete připravit i v "odlehčených" variantách, jak na to vám poradí následující článek:

Využití mletého masa

Holandské řízky jsou dalším z řady jídel, do kterých zužitkujeme mleté maso. Kromě tradičního bůčku to může být např. kuřecí nebo salám (Gothaj). Vegetariáni si pro změnu poradí se sojovým granulátem, výsledek bude samozřejmě chutnat jinak, ale také dobře. Pokud vynecháte sýr, získáte tzv. soukenický řízek. Obvyklou přílohou, kterou k těmto karbanátkům dobře známe i z jídelen, je bramborová kaše. A samozřejmě nesmí chybět kyselá okurka. Nicméně řízek stačí podávat s krajícem chleba a vzít si ho s sebou jako svačinu na výlet

Jak připravit karbanátek se sýrem

Na základní dávku karbanátků podle našeho receptu potřebujete 640 g bůčku, 90 g strouhaného sýru, 1 vejce a 100 ml mléka. Na ochucení přidejte sůl, mletý pepř a petrželovou nebo pažitkou nať. Na obalení do klasického trojobalu si připravte vejce, hladkou mouku a strouhanku.
  1. Nastrouháme sýr (Gouda, Eidam) na struhadle.
  2. Přidáme mleté maso, buď koupené nebo vlastnoručně pomleté. Pokud si ho meleme sami, tak nejprve nahrubo a pak najemno, koření přidáme už při mletí. Osolíme a opepříme.  
  3. Přisypeme jemně nakrájenou petrželovou nať, čerstvě sklizenou, mraženou nebo sušenou.
  4. Přimícháme vejce a vše důkladně promícháme.
  5. Rukama tvoříme karbanátky a klademe je na tác nebo jinou podložku.
  6. Obalujeme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
  7. Na pánvi rozehřejeme olej a karbanátky na něm smažíme z obou stran dozlatova.
  8. Po usmažení je klademe na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.
  9. Podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky