Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všichni známe již od dětství jeden z nejoblíbenějších moučníků na plech, a tím je právě perník. Dokonale voní po perníkovém koření, skořici, anýzu a především po medu. Upečený perník na závěr polijeme polevou, třeba čokoládovou nebo z cukru a citrónové šťávy.

Perník je velmi oblíbený moučník, který je na přípravu mimořádně jednoduchý. Postačí nám pouze několik základních surovin. Perník můžeme potřít domácí marmeládou nebo také polít rozpuštěnou čokoládou či polevou z cukru a citrónové šťávy.

Jak připravit medový perník

Na perník si připravíme tyto suroviny: 240 g pšeničné univerzální (nebo i hladké mouky), dále 80 g žitné hladké mouky, 320 g medu, 120 g třtinového cukru, 120 g rozpuštěného másla, 140 g mléka, 14 g jedlé sody, 6 g perníkového koření, 4 g mletého anýzu, 8 g skořice a 2 g soli.

Na polevu připravíme: 200 g cukru moučka, rum nebo citrónovou šťávu.

  1. Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny a vařečkou vše zamícháme.
  2. Nyní do smíchaných sypkých surovin přidáváme postupně všechny tekuté a důkladně je zamícháme, aby vzniklo lité hnědé těsto.
  3. Připravíme plech vyložený pečicím papírem a těsto do něj vlijeme. Takto připravené těsto vložíme do rozehřáté trouby a pečeme pozvolna na 150–160 °C zhruba po dobu 30 minut. Propečenost zkoušíme píchnutím špejle.
  4. Upečený perník necháme zchladnout, abychom na něj mohli nalít polevu.
  5. Polevu si připravíme smícháním cukru moučky společně s rumem, nebo v případě nealkoholické verze s citrónovou šťávou.
  6. Na perník rozetřeme polevu a dáme ho do lednice ztuhnout.

Pojďte si vyzkoušet podle našeho videoreceptu dokonale nadýchaný perník přelitý čokoládovou polevou. A čím zdobíte perník u vás doma?

 

Další tipy a triky