Jak připravit medvědí pracny? Toto vánoční cukroví nádherně voní po skořici a hřebíčku
Medvědí tlapky či pracny jsou oblíbené vánoční cukroví, které pekly naše babičky ve formičkách ve tvaru zvířecích tlapek, proto toto cukroví získalo svůj název. Křehké pracny se ještě horké obalují v moučkovém cukru.
Pracny se staly tradičním vánočním cukrovím a pečou se již kolem prvního adventu, na vánočním stole pak bývají odleželé a rozplývají se nám v ústech. Těsto nemusíte péct pouze ve formičkách tvaru tlapek, využít lze i tvar oříšků či jiných zvířat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct medvědí pracny
Pro nedočkavé jedince jsou medvědí pracny jedno z prvních cukroví, do kterého se mohou pustit co nejdříve, potřebují totiž čas k odležení.
Připravte si tyto suroviny:
- Všechny suroviny na těsto nasypte do mísy a zpracujte v hladké těsto.
- Hotové těsto zabalte a nechte chvíli uležet v chladu lednice.
- Z těsta si ukrajujte menší části a do každé z formiček vtlačujte kousek těsta. Formička by neměla být úplně plná, těsto během pečení nabyde.
- Naplněné formičky naskládejte na plech a upečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, trvá to asi 7 minut.
- Upečené pracny vyklopte ještě horké z formiček a nechte krátce vychladnout. Poté je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Medvědí pracny potřebují ideálně 3 týdny odležet.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře