Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Podařilo se vám koupit pořádného kapříka? Nejen jeho filety jsou velkou pochoutkou. Tentokrát si připravíme jikry a mlíčí, které jsou chuťově velmi jemné a skvěle se hodí jako předkrm nebo hlavní chod, a to i zastudena.
Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami, především jako rybí polévka. Mlíčí se dá jíst i zastudena, jako chuťovka, kterou můžeme lehce marinovat s cibulí, solí a pepřem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejoblíbenější tepelná úprava mlíčí
Na přípravu není mlíčí vůbec složité, do půl hodinky máme hotovo. Před vařením je důležité maso zbavit blanek, žilek a tuku. Velké kusy můžeme překrájet na menší.
- Velmi jednoduchá příprava je mlíčí péct v troubě. Okořeníme jen solí a kmínem. Poté stačí už jen zasypat pokrájenou cibulí a zalít olejem. Pečeme přibližně 25 minut.
- Další chutnou úpravou mlíčí je smažení v trojobalu. Osolíme, opepříme a obalíme v mouce, v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Takto připravené mlíčí zůstane na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté.
- Často se mlíčí a jikry přidávají do tradiční vánoční rybí polévky, kde podpoří lahodnou rybí chuť a polévku zahustí. Přidáváme je do vývaru z rybích hlav zároveň s kořenovou zeleninou, jikry o chvíli dříve.
Jak využít v kuchyni jikry
Jikry jsou žádanou a poměrně drahou pochoutkou. Pravý kaviár je připravován z jeseterovitých ryb a má typickou šedočernou barvu. Používá se ve studené kuchyni jako delikátní prvek na chuťovky, chlebíčky a do salátů.
- Jikry z kapra potřebují chvíli povařit v osolené vodě. Během vaření přiléváme vodu, protože jikry vodu vstřebávají.
- Můžeme je připravit jako řízky, kdy je okořeníme a obalíme v trojobalu z nadrcených chipsů, které vytvoří křupavou kůrku.
- Velmi chutná je z jiker pomazánka s česnekem, citronovou kůrou a brambory. Oceníme ji jakou rychlou a výbornou večeři.
A jak připravit z mlíčí a jiker vánoční rybí polévku, můžete zhlédnout ve videu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře