Sladké nákypy podáváme jako dezert nebo hlavní chod. V české kuchyni jsou oblíbené
Česká kuchyně má jedno specifikum, a to jsou sladká jídla podávaná jako hlavní chod. Patří sem různé vdolky, plněné buchty, kaše, těstoviny nasladko a také žemlovky i nákypy.
Sladké nákypy jsou pečené dezerty, ve kterých nadýchanost a vzdušnost způsobí dobře ušlehaný sníh z bílků. Pečeme různé obilninové nákypy z rýže, jahel, krupice, ovesných vloček a pohanky. Můžeme ale využít i drobné těstoviny jako např. kuskus nebo tarhoňu. I známá žemlovka se připravuje podobně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá nákyp
- Ze základní suroviny uvaříme se špetkou soli kaši podle návodu. Většinou použijeme mléko nebo mléko s trochou vody.
- Necháme částečně zchladnout.
- Kaši smícháme se žloutky, ochutíme. Obvyklou chutí bývá vanilka, citronová kůra nebo skořice.
- Lehce vmícháme sníh z bílků.
- Zapékací nádobu vymažeme máslem.
- Na dno obvykle nalijeme polovinu kaše, poklademe ovocem a zalijeme zbytkem kaše. Ovoce používáme kompotované, čerstvé nebo mražené. Vhodné je i bobulové ovoce a nejpoužívanější jsou strouhaná jablka.
- Povrch můžeme poklást plátečky másla.
- Zapečeme v troubě nebo remosce při 180 °C do zčervenání povrchu.
Nákyp skvěle chutná teplý, vlažný i studený. Pro velké mlsouny nebo při sváteční příležitosti doplníme zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.
Začátečníkům s postupem napoví videorecept na rýžový nákyp.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 13 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 13 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 16 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 16 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 16 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře