Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční přípravy i pečení pomalu vrcholí, a tak přichází správný čas se pouštět do nepečených druhů cukroví. Mezi nejoblíbenější patří kuličky a roládky, které dokonale voní rumem a jen se po nich na talíři zapráší.

Rumové cukroví nesmí na vánoční tabuli chybět. Rum dodává cukroví šmrnc a nádhernou vůni. Používáme ho především do nepečených kousků, kde skvěle vynikne. Zároveň je nepečené cukroví tou nejlepší volbou, pokud chcete připravit lahodné dobroty s minimem práce a surovin

Jak připravit nepečené kuličky s rumem

Kuličky jsou rozhodně nejoblíbenější a nejčastěji připravované nepečené cukroví. Mají mnoho variací, chutí a na talíři vypadají neodolatelně. Do kuliček využijeme dokonce oplatky, nepovedené kousky cukroví a též zbylé náplně z cukroví.

  • Základ kuliček běžně tvoří mleté ořechy, dětské piškoty, kakao a cukr
  • Jako pojidlo využijeme máslo a rum, lze použít také kondenzované mléko, povidla nebo marmeládu
  • Všechny suroviny na kuličky smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout v lednici.
  • Poté tvarujeme malé kuličky, do kterých můžeme ukrýt oříšek. 
  • Kuličky obalujeme v kokosu, kakau, čokoládové polevě nebo v mletých oříšcích

Jak připravit nepečené roládky a salámy s rumem

Vánoční roládky a salámy můžeme připravit i na poslední chvíli. Je to nepečené cukroví, které je vláčné a lehce opilé díky rumu. Připravujeme je obdobně jako nepečené kuličky, avšak s náplní a stočené do rolád. A jak na to

  • Základ roládek a salámů jsou mleté piškoty, cukr a kakao. Podle chuti můžeme přidat nasekané oříšky nebo sušené ovoce
  • Dále nesmí chybět rum, v některých receptech je také zásadní instantní káva (pro výraznější vůni cukroví).
  • Při přípravě roládky z kakaového těsta vytvoříme plát, na který naneseme náplň z másla, rumu a cukru. Těsto stočíme do rolády, obalíme v kokosu a po odležení v lednici krájíme na plátky
  • Na vánoční salám stačí vše jen smíchat, vytvarovat do válečku, nechat odležet v lednici a poté krájet na plátky. 

Tip: Těsto je lepivé, proto při stáčení doporučujeme používat potravinářskou fólii

Vánoční roládku snadno připravíte podle našeho podrobného videonávodu. Do náplně přidáváme žloutek, který bez obav můžete nahradit vaječným likérem

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky