Jak připravit nepečené cukroví s rumem? Jednodušší dobroty opravdu nenajdete
Vánoční přípravy i pečení pomalu vrcholí, a tak přichází správný čas se pouštět do nepečených druhů cukroví. Mezi nejoblíbenější patří kuličky a roládky, které dokonale voní rumem a jen se po nich na talíři zapráší.
Rumové cukroví nesmí na vánoční tabuli chybět. Rum dodává cukroví šmrnc a nádhernou vůni. Používáme ho především do nepečených kousků, kde skvěle vynikne. Zároveň je nepečené cukroví tou nejlepší volbou, pokud chcete připravit lahodné dobroty s minimem práce a surovin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit nepečené kuličky s rumem
Kuličky jsou rozhodně nejoblíbenější a nejčastěji připravované nepečené cukroví. Mají mnoho variací, chutí a na talíři vypadají neodolatelně. Do kuliček využijeme dokonce oplatky, nepovedené kousky cukroví a též zbylé náplně z cukroví.
- Základ kuliček běžně tvoří mleté ořechy, dětské piškoty, kakao a cukr.
- Jako pojidlo využijeme máslo a rum, lze použít také kondenzované mléko, povidla nebo marmeládu.
- Všechny suroviny na kuličky smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout v lednici.
- Poté tvarujeme malé kuličky, do kterých můžeme ukrýt oříšek.
- Kuličky obalujeme v kokosu, kakau, čokoládové polevě nebo v mletých oříšcích.
Jak připravit nepečené roládky a salámy s rumem
Vánoční roládky a salámy můžeme připravit i na poslední chvíli. Je to nepečené cukroví, které je vláčné a lehce opilé díky rumu. Připravujeme je obdobně jako nepečené kuličky, avšak s náplní a stočené do rolád. A jak na to?
- Základ roládek a salámů jsou mleté piškoty, cukr a kakao. Podle chuti můžeme přidat nasekané oříšky nebo sušené ovoce.
- Dále nesmí chybět rum, v některých receptech je také zásadní instantní káva (pro výraznější vůni cukroví).
- Při přípravě roládky z kakaového těsta vytvoříme plát, na který naneseme náplň z másla, rumu a cukru. Těsto stočíme do rolády, obalíme v kokosu a po odležení v lednici krájíme na plátky.
- Na vánoční salám stačí vše jen smíchat, vytvarovat do válečku, nechat odležet v lednici a poté krájet na plátky.
Tip: Těsto je lepivé, proto při stáčení doporučujeme používat potravinářskou fólii.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční cukroví ze Salka: Inspirujte se naším výběrem z nejoblíbenějších receptů
Jak stočit piškotovou roládu? S videonávodem se vám to jistě krásně povede
Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Komentáře