Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit džem bez vaření. Zvládneme to s černým rybízem a cukrem. Postup je snadný a pochutnáme si
Zdroj: Pixabay

Černý rybíz se vyznačuje výraznou vůní a chutí. Je plný cenných vitamínů, zvláště vitaminu C, a podle jednoduchého receptu z něj můžeme připravit džem bez vaření. Poradíme, jak na to.

Černý rybíz dozrává v první polovině července (v závislosti na teplotě a odrůdě). Na rozdíl od červeného rybízu, který na keřích vydží i přezrálý, je ten černý potřeba včas otrhat, jinak začnou plody opadávat. Sklizeň černého rybízu často provádíme na etapy, protože dozrává postupně - otrháme vždy ty nejzralejší plody. Pokud je budeme ihned zpracovávat, můžeme je trhat rovnou bez stopek, ušetříme si tím práci s pozdějším odstopkováním.

Jak připravit nevařený džem

Rybíz opláchneme a necháme okapat, nejlépe na cedníku. Můžeme ho také nechat krátce oschnout - rozložíme ho přitom na suchou utěrku. Potom celý černý rybíz rozmixujeme (např. tyčovým mixérem) a přidáváme cukr. Černý rybíz, díky vysokému obsahu pektinu, rosoluje i v syrovém stavu. Podle dalších receptů připravujeme džem (marmeládu, rosol) pouze z rybízové šťávy.

Jak uložit nevařený džem

Hotovým džemem plníme vypařené skleničky pomocí nálevky, aby okraje skleniček zůstaly čisté. Po naplnění okraje skleniček otřeme ubrouskem, který jsme namočili do malého množství alkoholu a uzavřeme šroubovacím víčkem, který jsme také vypláchli alkoholem - to vše pro jistotu, aby se nám nic nezkazilo. Naplněné skleničky uložíme do chladna, nejlépe do ledničky. Džem by měl vydržet alespoň půl roku, ale rozhodně s ním nešetříme. Skleničku s nevařeným džemem můžeme darovat i jako vzácný jedlý dárek.

Nevařený džem (marmeládu) používáme stejně jako vařený. Je skvělý k mazání na pečivo, potíráme jím lívance a palačinky. Přidáváme ho do jogurtů a kaší. Má krásnou tmavou barvu, vyznačuje se výraznou vůní a chutí. Pokud se nám na zahradě urodil černý rybíz, určitě se vyplatí alespoň část úrody zpracovat tímto jednoduchým způsobem.

Jak připravit nejlepší lívance, poradí náš další článek.

 

Další tipy a triky