Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečené vepřové koleno, ze kterého odpadává maso od kosti, to je lahoda, které málokdo odolá. Příprava kolena je naprosto jednoduchá a oceníte ji po právě probdělé noci. Pojďte se podívat, jak si takový pokrm připravit.

Většina z nás na Silvestra ponocuje a tím pádem později vstává. Někteří, v tom lepším případě, jen s bolestí hlavy. Komu by se ale pak chtělo vařit? Ohromnou výhodou pomalu pečeného kolene je, že ho dáte do trouby před spaním a o nic více se nestaráte.

Jak upéct novoroční koleno

Vše si můžete připravit předem a večer koleno jen zalít pivem a dát péct.

  1. Mrkev, petržel, cibuli a celer pokrájíme na větší kostky.
  2. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, a kdo chce, přidá ještě oregano a rozmarýn.
  3. Koleno nařízneme podél kosti, aby se lépe propeklo, a pořádně osolíme.
  4. Do pekáče vložíme zeleninu a koření, koleno a zalijeme pivem. Můžeme použít i černé pivo, šťáva pak bude sladší a karamelovější.
  5. Přikryjeme víkem nebo alobalem a dáme péct. Pečeme 6–8 hodin na 120 °C. Ke konci pečení můžeme odkrýt, aby se utvořila kůrčička.
  6. Podáváme s chlebem a můžeme přidat i dušenou zeleninu.

Koleno před pečením můžete marinovat, povařit nebo péct uzené koleno. Každé bude trochu jiné, ale vždy velmi chutné. Pokud jste ještě novoroční koleno nedělali, vyzkoušejte a uvidíte sami, že si ho zamilujete. Podívejte se ještě na videorecept pro inspiraci.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli