Čokoládový nebo medový nugát: Báječná pochoutka se hodí i na Vánoce

Nugát je směs jemně pražených mandlí nebo jiných oříšků, cukru, medu a čokolády. Nugát je bílý a hnědý podle ingrediencí, které jsou do něj přidány - mohou to být celé i sekané ořechy, kandované ovoce nebo kakao.
Bílý nugát připomíná turecký med. Tmavý nugát bývá náplní čokoládových pralinek. My známe nugát jako dvoubarevné nebo tříbarevné kostičky, které se rozplývají na jazyku. Poradíme vám dvě verze nugátu, které zvládnou i začátečníci.
Jak připravit tříbarevný arašídový nugát
Potřebujeme jemný arašídový krém a bílou, mléčnou a hořkou čokoládu:
- Připravíme si pekáček nebo formu, kterou vyložíme pečicím papírem.
- Ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády (70–85 %) a 100 g krému.
- Směs nalijeme do pekáčku a dáme do lednice nebo do mrazáku ztuhnout.
- To samé provedeme se 100 g mléčné čokolády a 100 g arašídového krému.
- Poslední vrstvu připravíme ze 100 g bílé čokolády a 100 g krému.
- Formu vložíme do ledničky a necháme přes noc chladnout.
- Další den ještě můžeme polít nugát tenkou vrstvou čokolády, a po zatuhnutí plát krájíme nahřátým nožem na stejně velké kostičky.
Kalendář Celý kalendář
Den nugátu
Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá,… Více o významném dni
Jak připravit bílý nugát
- 125 g medu a 125 g cukru krupice
- 125 g mandlí a 125 g lískových oříšků
- 5 ušlehaných bílků
Ořechy jemně umeleme a smícháme s ušlehanými bílky. Med a cukr přivedeme k varu, přidáme ořechovo-bílkovou směs a pomalu vaříme asi 10 minut. Můžeme přidat celé i nasekané ořechy nebo kousky kandovaného ovoce. Vše nalijeme do formy a necháme chladnout do druhého dne. Krájíme ostrým nožem, namočeným v horké vodě, na malé kostičky nebo řezy.
Sladké drobečky
Komentáře (2)