Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Jejich příprava vypadá složitě, ale opak je pravdou. Řeč je o žloutkových věnečcích. Korpus z odpalovaného těsta, ve spojení se žloutkovým krémem vonícím po rumu a s lahodnou polevou, z věnečků dělají nejoblíbenější zákusky.
Po čem se díváte nejdříve, když vejdete do cukrárny? Pokud nejste výjimkou, hledají vaše oči mezi zákusky právě žloutkové věnečky. Tento zákusek není příliš malý ani velký, ale je právě akorát pro uspokojení chuti na sladkou dobrotu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na odpalovanou hmotu
Na potřebnou hmotu potřebujete 230 g vajec, 100 g vody, 120 g mléka, 80 g másla, 3 g soli, 10 g cukru krupice a 160 g hladké mouky. Odpalovaná hmota je háklivá na poměr ingrediencí, dejte si proto při jejich vážení záležet.
- Odpalovanou hmotu (těsto) připravte následovně: Do hrnce vlijte vodu, mléko a dochucovadla (sůl, cukr a máslo). Ty přiveďte k varu a nechte v nich máslo zcela rozpustit.
- Přidejte všechnu mouku naráz, nikoliv postupně, a začněte obsah hrnce míchat až do vzniku celistvé hmoty.
- Hmotu následně přendejte do mísy kuchyňského robota (nejlépe s „K“ metlou, aby se do hmoty nedostal vzduch), přidejte přesně navážená vejce a nechte minutu zpracovávat na nejnižší rychlost.
- Po uplynulé minutě stále velmi řídkou hmotu promíchejte stěrkou a opětovně pusťte robota na nejnižší rychlost až do doby, než vznikne kompaktní hmota, která pomalu stéká z metly a neobsahuje hrudky.
- Vychladlou hmotu přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka o průměru 5–6 cm v dostatečném rozestupu (pečením zvětší 3–4x svůj objem).
- Plech vložte do předem vyhřáté trouby na horní a spodní ohřev (ne horkovzduch) a pečte na 200 °C po dobu 25–27 minut bez otevírání trouby, aby věnečky neklesly.
- TIP1: Nebojte se mouky, pšeničnou lze zcela bez obav nahradit např. moukou pohankovou.
- TIP2: Pokud si nejste jisti velikostí věnečků, můžete využít praktický tip, kdy plech potřete olejem a sklenici o potřebném průměru namočíte do mouky a obtisknete ji na plech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vyzkoušíte si přípravu této sladké lahůdky? Receptem vás provede video, díky kterému uvidíte názorný postup včetně správné konzistence těsta i krému:
Komentáře