Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechy jsou součástí sladké kuchyně už od dávných dob. Je to skupina ovoce, u kterého se na rozdíl od ostatních druhů jí semena. Ořechů je velice mnoho, některé druhy dokonce ořechy nejsou, ale považují se za ně.

Ořechy mají své stálé místo ve sladké kuchyni, ale nejdůležitější jsou při pečení slavnostních koláčů a koláčků i ve vánočním cukroví. Rodiny, které mají na zahradě vlastní ořech, si je mohou dopřát mnohem častěji než ti, kteří je musí kupovat.

Jak připravit ořechový koláč

Postupujeme v několika krocích:

  • Připravíme si ořechy podle konkrétního receptu. Některé ořechy musíme vyloupat a umlít nebo nasekat. Koupené ořechy bývají už vyloupané.
  • Ořechy meleme až těsně před pečením, aby se z nich neuvolňoval tuk, který rychle žlukne. Pečlivě odstraníme každý kousíček skořápky.
  • Vypracujeme těsto. K ořechové nádivce do koláče se hodí těsto kynuté, křehké nebo listové. Těsto dáme vykynout do tepla nebo odležet do chladu.
  • Formu na koláč vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem. Vyválené těsto vložíme do formy, kraje přimáčkneme a odřízneme.

Čím naplnit ořechový koláč

Možností je několik - je těžké mezi nimi volit:

  1. Na těsto nasypeme nasekané ořechy, posypeme cukrem, skořicí a máslovou drobenkou. Upečeme ve středně horké troubě.
  2. Ořechy smícháme s karamelem, rozložíme je na povrch předpečeného křehkého koláče, posypeme celými ořechy a dopečeme.
  3. Umleté ořechy svaříme s mlékem, cukrem a skořicí do husté ořechové nádivky, kterou po vychladnutí natřeme na koláč a doplníme drobenkou.
  4. Křehký koláč s ovocem vylepší báječná drobenka z nasekaných ořechů, cukru, mouky a másla. 

Ořechový koláč může být připravený i z mletých ořechů, které vmícháme do těsta. V něm nahradí nejen část mouky, ale také tuku. Po upečení poléváme koláč čokoládou nebo karamelovou polevou. Podívejte se na video, jak ho připravit:

Komentáře

Další tipy a triky