Domácí limonáda v horku osvěží. Radíme začátečníkům s její přípravou
Limonáda by se dala definovat jako studený nealkoholický nápoj s ovocnou (nejčastěji citronovou, pomerančovou, malinovou) chutí. Dobrou domácí limonádu i s jinými příchutěmi snadno připravíme sami.
Hlavní součástí limonády je ovocná šťáva, cukrový sirup a voda. Pije se studená (chlazená s ledem). V poslední době získaly na oblibě i chutné a zajímavé bylinné (bezinková, meduňková) nebo zeleninové (okurková) limonády.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit osvěžující limonádu
Limonáda je jednoduchý nápoj, zvládne jej každý.
- Ovocnou nebo zeleninovou šťávu připravíme vylisováním nebo v odšťavňovači.
- Na cukrový sirup svaříme 1 l vody a 600–800 g cukru. Zchladlý sirup nalijeme do lahvičky a uchováváme v chladničce.
- Bylinný sirup připravujeme s předstihem podle osvědčených receptů.
- Do sklenice nebo džbánku nalijeme šťávu a cukrový sirup, pak nádobu dolijeme studenou vodou, minerálkou nebo sodovkou.
- Nejjednodušší je místo šťávy a cukrového sirupu použít rovnou ovocný nebo bylinkový sirup, nejlépe domácí.
- Doplníme kostkami ledu a ozdobíme bylinkou, částí použitého ovoce nebo zeleniny apod. Podáváme ve vyšších skleničkách s brčkem.
S takovou limonádou někde ve stínu "přežijeme" i velké vedro.
Začátečníkům by mohl pomoci videorecept na velmi osvěžující okurkovou limonádu:
Komentáře