Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žluté hlavičky pampelišek v trávě napovídají k tomu, že první jarní dny jsou tady a příroda se probouzí. Pampeliška obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, lístky můžeme přidat do jarního salátu, z hlaviček uvařit med.

Pampeliška není pouze plevelem, který máme každý na své zahradě, ve skutečnosti se jedná o velmi užitečnou bylinu plnou vitamínů i minerálních látek. Pampeliškový med vyrábíme pouze ze tří surovin - z hlaviček rostliny, citrónu a cukru.

Jak připravit pampeliškový med

Na toto sladidlo budeme potřebovat: Zhruba 300 hlaviček pampelišek, dále šťávu z 1 citronu, 1 pomeranč, 1 l vody a 1 kg třtinového cukru.

  1. Květy pampelišek očistíme od nečistot a vyfoukáme od malých broučků.
  2. Hlavičky vhodíme do hrnce a přidáme šťávu z citrónu, rozkrájený pomeranč a vodu. Povaříme 10 minut, než se voda zabarví do světle hnědé.
  3. Odstavíme hrnec a necháme macerovat 24 hodin v chladu a temnu.
  4. Další den scedíme, přisypeme cukr, znovu zahřejeme a necháme 30 minut vařit do konzistence sirupu. Stále mícháme, a jakmile se směs začne táhnout, rozlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.

Jak postupovat při výrobě pampeliškového medu vám poradí také videorecept, který vás provede postupem krok za krokem. Napište nám, jak se vám med povedl.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli