Jak se dělá pampeliškový med? Vydejte se nasbírat první jarní květiny
Žluté hlavičky pampelišek v trávě napovídají k tomu, že první jarní dny jsou tady a příroda se probouzí. Pampeliška obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, lístky můžeme přidat do jarního salátu, z hlaviček uvařit med.
Pampeliška není pouze plevelem, který máme každý na své zahradě, ve skutečnosti se jedná o velmi užitečnou bylinu plnou vitamínů i minerálních látek. Pampeliškový med vyrábíme pouze ze tří surovin - z hlaviček rostliny, citrónu a cukru.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pampeliškový med
Na toto sladidlo budeme potřebovat: Zhruba 300 hlaviček pampelišek, dále šťávu z 1 citronu, 1 pomeranč, 1 l vody a 1 kg třtinového cukru.
- Květy pampelišek očistíme od nečistot a vyfoukáme od malých broučků.
- Hlavičky vhodíme do hrnce a přidáme šťávu z citrónu, rozkrájený pomeranč a vodu. Povaříme 10 minut, než se voda zabarví do světle hnědé.
- Odstavíme hrnec a necháme macerovat 24 hodin v chladu a temnu.
- Další den scedíme, přisypeme cukr, znovu zahřejeme a necháme 30 minut vařit do konzistence sirupu. Stále mícháme, a jakmile se směs začne táhnout, rozlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.
Jak postupovat při výrobě pampeliškového medu vám poradí také videorecept, který vás provede postupem krok za krokem. Napište nám, jak se vám med povedl.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře