Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Zdroj: Pixabay-RitaE

Panna cotta je italský dezert, v překladu znamená vařená smetana. Je to pochoutka podobná našemu pudinku, má ale velké možnosti chuťových variací. Můžeme ji ochutit bylinkami či kořením a kombinovat s ovocem.

Co potřebujete na panna cottu

Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou zkušenosti. Na 4 porce potřebujete 500 ml smetany nebo směs smetany a mléka, případně část smetany nahradíte sirupem či protlakem. Také budete potřebovat 10 g (6 plátků) želatiny, 80-100 g cukru a něco na ochucení.

Jak připravit panna cottu

Postup není složitý:

  1. Do studené vody namočíte želatinu. Nejlépe se pracuje s plátkovou želatinou. Želatina musí úplně změknout, aby byla jako hadřík. Trvá to asi 15-20 minut.
  2. Smetanu osladíte a přidáte ochucení. Můžete s ochucením experimentovat (viz níže) nebo se držet osvědčeného receptu.
  3. Smetanu zahřejete k varu, přecedíte a odstavíte.
  4. Namočenou želatinu vymačkáte a rozpustíte v horké smetaně.
  5. Nalijete do nádobek a necháte ztuhnout a vychladit.
  6. Hotovou panna cottu můžete vyklopit a ozdobit, nebo podávat v nádobkách, ve kterých tuhla.

Jaké jsou variace panna cotty

Smetanu můžete ochutit vanilkou, skořicí nebo jiným kořením, které se hodí ke sladké chuti. Výborně si rozumí s bylinkami, takže ji můžete svařit s mátou, meduňkou, rozmarýnem, tymiánem apod. Na závěr ji ozdobte ovocem nebo polevou a snítkou použité bylinky. 

Panna cottu s jahodami můžete vyzkoušet uvařit podle video-receptu. Lze ji připravit i bez jahod, nebo jahody nahradit jiným druhem ovoce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky