Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Panna cotta je italský dezert, v překladu znamená vařená smetana. Je to pochoutka podobná našemu pudinku, má ale velké možnosti chuťových variací. Můžeme ji ochutit bylinkami či kořením a kombinovat s ovocem.
Co potřebujete na panna cottu
Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou zkušenosti. Na 4 porce potřebujete 500 ml smetany nebo směs smetany a mléka, případně část smetany nahradíte sirupem či protlakem. Také budete potřebovat 10 g (6 plátků) želatiny, 80-100 g cukru a něco na ochucení.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit panna cottu
Postup není složitý:
- Do studené vody namočíte želatinu. Nejlépe se pracuje s plátkovou želatinou. Želatina musí úplně změknout, aby byla jako hadřík. Trvá to asi 15-20 minut.
- Smetanu osladíte a přidáte ochucení. Můžete s ochucením experimentovat (viz níže) nebo se držet osvědčeného receptu.
- Smetanu zahřejete k varu, přecedíte a odstavíte.
- Namočenou želatinu vymačkáte a rozpustíte v horké smetaně.
- Nalijete do nádobek a necháte ztuhnout a vychladit.
- Hotovou panna cottu můžete vyklopit a ozdobit, nebo podávat v nádobkách, ve kterých tuhla.
Jaké jsou variace panna cotty
Smetanu můžete ochutit vanilkou, skořicí nebo jiným kořením, které se hodí ke sladké chuti. Výborně si rozumí s bylinkami, takže ji můžete svařit s mátou, meduňkou, rozmarýnem, tymiánem apod. Na závěr ji ozdobte ovocem nebo polevou a snítkou použité bylinky.
Panna cottu s jahodami můžete vyzkoušet uvařit podle video-receptu. Lze ji připravit i bez jahod, nebo jahody nahradit jiným druhem ovoce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Komentáře