Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Využití patizonu je obdobné jako využití cukety. Jeho chuť je výborná, plody mohou být různě zbarvené, pěstují se hlavně žluté nebo krémově bílé varianty. Mladé plody se nemusí loupat, ale z větších už musíme odstranit tuhou slupku. Jenže to není úplně snadné, proto jsme pro vás připravili návodné video.

Čím je patizon starší, tím je slupka tužší a pevnější. Dobře vyzrálé patizony jsou trvanlivé, podobně jako vyzrálé cukety, nicméně kvůli obtížnému loupání se nám do jejich zpracování až tak nechce. To je ale škoda, jídla z nich jsou výborná a zase trochu jiná než cuketová. Patizony smažené v trojobalu chutnají báječně.

Jak patizon očistit a zbavit semen

Na přípravě patizonu není nic složitého.

  • Patizony jednoduše rozkrojíme a nakrájíme na plátky.
  • Mladé kusy s jemnou slupkou není třeba loupat, starší kusy oloupeme až po nakrájení na plátky. Je to snazší než loupat celý plod s členitým povrchem.
  • V patizonech se brzy začínají tvořit tuhá semínka, i těch se musíme zbavit. Odstraníme je buď hned z rozpůlených patizonů pomocí pevné lžíce nebo vykrojíme jednotlivé plátky.

Z patizonů můžete vařit obdobná jídla jako z cuket, hodí se k dušení, smažení i zapékání. Patizony můžete také upéct v troubě nebo přidávat do leča.

Další tipy a triky