Jak připravit pečenou kořenovou zeleninu? Servírovat ji můžeme i jako hlavní chod
Pečená zelenina je skvělou zdravou přílohou k masu, ve větším množství však dokáže zastat i funkci hlavního chodu. S domácím dipem ji také můžeme připravit jako večerní pohoštění pro návštěvu nebo místo nezdravých chipsů k filmu.
Mrkev, celer, červená řepa či petržel. To je nejčastější kořenová zelenina, která se objevuje na našich talířích. Nejenže skvěle chutná, ale díky různým barvám jednotlivých druhů zeleniny i hezky vypadá. Upečte si ji společně s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pečenou kořenovou zeleninu
Kořenovou zeleninu na pečení si můžeme zvolit podle chuti.
- Zeleninu omyjeme a očistíme, případně oloupeme. Menší mrkve ze zahrádky stačí pouze pořádně vyprat ve studené vodě. Případné větší nečistoty odstraníme kartáčkem na zeleninu.
- Zeleninu se snažíme krájet na stejně velké kousky, aby se opékala rovnoměrně. Pokud připravujeme zeleninu jako hlavní chod či přílohu, volíme tradiční tvar kostek.
- Jestliže máme zeleninu jako pohoštění pro návštěvu, zvolíme tvar hranolků, které se poté budou dobře namáčet do našeho dipu.
- Chceme-li si večer zdravě zamlsat, nakrájíme zeleninu na co nejtenčí plátky, aby se pořádně opekla a křupala jako chipsy.
- Nakrájenou zeleninu přemístíme do větší mísy, zalijeme olejem a okořeníme podle chuti. Můžeme ji pouze osolit, ale také přidat česnek, bylinky nebo použít směs koření na grilovanou zeleninu.
- Zeleninu pořádně promícháme, aby se všechny kousky obalily olejem a kořením. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem, a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 180 °C.
- Délka pečení se odvíjí od velikosti kousků zeleniny, ale bude se pohybovat kolem 20 minut u tenkých chipsů až po 45 minut u větších kostek. Zeleninu průběžně promícháváme vařečkou, aby se krásně opekla ze všech stran.
Péct nemusíme pouze samotnou kořenovou zeleninu. Zkusíme k ní přidat cibuli, dýni a lilek, ochutit provensálským kořením a lahodný oběd či příloha k němu je hned na světě.
Komentáře