Jak připravit pečený čaj s rybízem? Lahodný nápoj s chutí letního ovoce vás zahřeje během zimy
Urodilo se vám na zahradě velké množství rybízu a vy nevíte co s ním? Udělejte si zásobu lahodného zimního pečeného čaje, který je plný ovoce a voňavého koření. V zimě ho jistě oceníte.
Jaké ovoce použít
Pečený čaj jde připravit z mnoho druhů ovoce např. z citrusů, zázvoru nebo hrušek. Pokud si chceme připravit typicky letní variantu nápoje, tak do základu použijeme rybíz a sezonní ovoce. Často se používá rybíz červený, ale je možné využít i černý nebo bílý. Využijeme tak i jeho výraznou želírovací schopnost, která je často ku prospěchu při vaření marmelád. Sezónní ovoce volíme nepřezrálé s nepoškozenými plody.
Příprava čaje je snadná
Na základní dávku pečeného čaje potřebujeme: 1 kg rybízu, 1 kg letního ovoce (třešně, hrušky, nektarinky, jablka, švestky, borůvky a další), 750 g cukru, 2 lžičky skořice, 4 hvězdičky badyánu, 5 hřebíčků, 2 citrony nejlépe v bio kvalitě, 200 ml rumu (nemusí být, pokud chcete čaj podávat i dětem).
- Větší druhy ovoce nakrájíme na kostičky (i oloupaný citron) a vložíme do pekáče.
- K tomu přidáme ostatní drobné ovoce a vše zasypeme cukrem. Nakonec přisypeme koření a dobře promícháme.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180–200 °C po dobu přibližně 30 min.
- Během pečení směs několikrát promícháme.
- Pokud připravujeme variantu pouze pro dospělé - ihned po upečení přidáme rum a promícháme.
- Ještě teplou směs naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru jako marmeládu.
- Jak čaj správně servírovat? Do hrnečku dáme 1–2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Až čaj vypijeme, na dně hrnečku na nás budou čekat kousky ovoce, které jsou lahodnou ovocnou pochoutku.
- Tip: Pečený čaj se výborně hodí jako jedlý dárek pro přátele nebo rodinu.
Pokud si stále nejste jisti správným postupem při přípravě pečeného čaje, můžete zhlédnout jednoduchý návod v následujícím video-receptu:
Jak zpracovat a uchovat letní ovoce. Je plné svěží chuti a vitamínů