Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit perlivou limonádu z květů černého bezu? Podle jednoduchého návodu to zvládne i začátečník
Zdroj: Pixabay, Rita E.

Mnoha lidem se při zmínce o květu černého bezu vybaví bezová šťáva či bezový sirup. Recepty se dědí z generace na generaci a mnozí si bez "bezovky" ani nedovedou představit léto. Jedná se totiž o osvěžující nápoj, který je vítaný hlavně v horkých dnech. Proč tentokrát ale nezkusit i netradiční perlivou limonádu?

Jemně perlivá limonáda bude díky aromatickým květům lehce nasládlá a bude krásně vonět. Kvasnice jí naopak přidají jemnou štiplavost a zajímavou chuť. Jednoduchou limonádu milovaly už naše babičky. Pojďme si ji společně vyzkoušet.

Limonáda z květů černého bezu

Všechny suroviny kromě květů, které si musíte v přírodě nasbírat, jsou běžně k dostání v obchodech a před chystáním limonády je mějte už doma k dispozici. Samotná příprava je pak velmi rychlá a snadná.

  • Na pět litrů limonády potřebujeme 4,5 litru vody, 10-15 květů černého bezu, 37 dkg cukru, 1 citron, 0,5-1 dcl citronové šťávy a špetku kvasnic.
  • Nejprve si do hrnce nalijeme vodu a přidáme květy černého bezu, které jsme si předem lehce opláchli a zkontrolovali, aby v nich nebyly nečistoty a hmyz.
  • K tomu přidáme cukr a citron pokrájený na kolečka.
  • Veškeré suroviny společně krátce povaříme a poté odstavíme z plotny.
  • Po vychladnutí přidáme 0,5 – 1 dcl citronové šťávy a špetku kvasnic (droždí).
  • Tip: Kvasnice dávejte vždy až do studeného nálevu. Pokud byste je vložili do hrnce ihned po uvaření, kvasnice by se zničily a nedosáhli byste perlivosti limonády.
  • Takto připravenou limonádu necháme 24 hod. odstát a poté ji slijeme a přecedíme do čistých lahví.
  • Limonáda nejlépe chutná, když je dobře vychlazená z lednice.


Pokud dáváte přednost tradiční bezové šťávě, máme pro vás video-recept, který vám pomůže s její přípravou. Máte i Vy nějaký zajímavý tip, o který byste se s námi chtěli podělit? Budeme rádi, když nám ho napíšete pod článek do komentáře.

 

Další tipy a triky