Jak připravit perlivou limonádu z květů černého bezu? Podle jednoduchého návodu to zvládne i začátečník
Mnoha lidem se při zmínce o květu černého bezu vybaví bezová šťáva či bezový sirup. Recepty se dědí z generace na generaci a mnozí si bez "bezovky" ani nedovedou představit léto. Jedná se totiž o osvěžující nápoj, který je vítaný hlavně v horkých dnech. Proč tentokrát ale nezkusit i netradiční perlivou limonádu?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Limonáda z květů černého bezu
Všechny suroviny kromě květů, které si musíte v přírodě nasbírat, jsou běžně k dostání v obchodech a před chystáním limonády je mějte už doma k dispozici. Samotná příprava je pak velmi rychlá a snadná.
- Na pět litrů limonády potřebujeme 4,5 litru vody, 10-15 květů černého bezu, 37 dkg cukru, 1 citron, 0,5-1 dcl citronové šťávy a špetku kvasnic.
- Nejprve si do hrnce nalijeme vodu a přidáme květy černého bezu, které jsme si předem lehce opláchli a zkontrolovali, aby v nich nebyly nečistoty a hmyz.
- K tomu přidáme cukr a citron pokrájený na kolečka.
- Veškeré suroviny společně krátce povaříme a poté odstavíme z plotny.
- Po vychladnutí přidáme 0,5 – 1 dcl citronové šťávy a špetku kvasnic (droždí).
- Tip: Kvasnice dávejte vždy až do studeného nálevu. Pokud byste je vložili do hrnce ihned po uvaření, kvasnice by se zničily a nedosáhli byste perlivosti limonády.
- Takto připravenou limonádu necháme 24 hod. odstát a poté ji slijeme a přecedíme do čistých lahví.
- Limonáda nejlépe chutná, když je dobře vychlazená z lednice.
Pokud dáváte přednost tradiční bezové šťávě, máme pro vás video-recept, který vám pomůže s její přípravou. Máte i Vy nějaký zajímavý tip, o který byste se s námi chtěli podělit? Budeme rádi, když nám ho napíšete pod článek do komentáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Jak využít květy černého bezu v kuchyni. Bezový sorbet, cheesecake, panna cotta a další speciality podle oblíbených receptů
Komentáře