Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pita chléb je jedním z nejstarších typů chleba na světě. V důsledku krátkého pečení při vysoké teplotě se v tomto pečivu vytvoří kapsa, proto můžete pita chléb po rozříznutí plnit. A jak na tyto výtečné chlebové placky?

Pita chléb je velmi oblíbený i v našich končinách. Díky velkým možnostem plnění si na něm můžete pochutnat jako na plnohodnotném hlavním chodu, ale také v rámci svačiny či večeře. Připravte si s námi chutné pita chleby a oslňte vaším umem.

Jak připravit pita chléb

Tyto placky jsou na přípravu velmi snadné, pusťte se do jejich přípravy spolu s námi. K přípravě 8 kusů budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku soli, 0,5 lžičky cukru, 20 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného, olej na potření a mouku na posypání válu (a případně plechů).

  1. Ve vlažné vodě (ne horké) rozmíchejte cukr spolu s rozdrobeným čerstvým droždím a nechte vzejít kvásek.
  2. Budete-li pracovat se sušeným droždím, kvásek nepřipravujte a droždí spolu s vodou a cukrem smíchejte se zbylými surovinami z následujícího bodu.
  3. Mouku prosejte do mísy, přisypte sůl a zamíchejte. Vlijte kvásek, olej a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto.
  4. Těsto uložte do mísy a zakryjte ho, aby neosychalo. Na teplém místě bez průvanu nechte vykynout do dvojnásobku - zhruba 45 minut.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na 8 dílů, každý potřete olejem a nechte opětovně vykynout do dvojnásobku.
  6. Následně každý kousek těsta rozválejte na placku 5–7 mm silnou.
  7. Mezitím posypte plechy na pečení trochou mouky a nechte nahřát v předem vyhřáté troubě na 220 °C. Na vyhřáté plechy rychle přendejte vytvořené placky a upečte - trvá to jen chvilku, jakmile jsou zlatavě hnědé, je hotovo.
  8. Po upečení zabalte placky do vlhké utěrky, aby zůstaly měkké a vláčné.

Tip1: Z celkového množství mouky můžete 125 g nahradit moukou celozrnnou.
Tip2: Placky lze připravit i nasucho na rozehřáté pánvi (1–2 minuty bez obracení).

Pita chléb lze plnit podle chuti - šunkou, sýrem, salátem, rajčaty a dresinkem jako velkou svačinu nebo lehčí oběd, ale také masovo-zeleninovou směsí, pokud toužíte po sytějším obědě. Chutný je však i k hummusu. Připravíte si ho s námi podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky