Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Profiterolka je francouzský dezert z odpalovaného těsta. Její název znamená "dárek" a přesně tím je. Lahodný, křehký bochánek, plněný krémem, šlehačkou, zmrzlinou nebo sladkou nádivkou, okouzlí všechny, kdo ho ochutnají.
Odpalované těsto si musíme na něčem vyzkoušet - proč by to nemohly být právě profiterolky? Nejvíce se podobají větrníčkům, ale jejich náplň a zdobení nemají jasná pravidla, proto jsou na přípravu jednodušší. Poradíme vám postup.
Příprava a pečení profiterolek
Nejtěžší je příprava odpalovaného těsta - pak už je to snadné:
- Připravíme si odpalované těsto z mouky, tuku a vody. Po vychladnutí ho ušleháme s vejci. Vznikne jemná, tvárná hmota.
- Těsto budeme stříkat z cukrářského sáčku přes řezanou špičku. Pokud ho nemáme, tvoříme dvěma lžičkami na pečicí papír malé nočky.
- Vytvořené bochánky posazujeme dále od sebe, trochu se nafouknou. Přestříkneme plech vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Upečeme do tmavě růžova a při pečení neotevíráme troubu. Páru necháme jen po pramínku uniknout z trouby, než ji otevřeme.
- V případě, že budeme profiterolky plnit rozkrojené, rozkrojíme je zatepla - později by se lámaly.
Plnění a zdobení profiterolek
Konečná úprava profiterolek je naprosto variabilní:
- Vychladlé a rozkrojené profiterolky naplníme máslovým nebo žloutkovým krémem, ušlehanou šlehačkou s mascarpone nebo zmrzlinou.
- Do středu krému můžeme zapíchnout kousek ovoce (jahoda, malina, broskev) a krém obarvit kakaem nebo nasekanými kousky ovoce.
- Přiklopíme odříznutým vrškem profiterolky a polijeme čokoládou, cukrovou polevou nebo poprášíme moučkovým cukrem.
- Profiterolky plněné bez rozkrojení musíme ze strany napíchnout - např. ostrým nožíkem. Naplníme libovolným krémem pomocí cukrářského sáčku.
- Na povrchu ozdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou, karamelem, ovocem nebo tenkými proužky čokolády.
Profiterolky podáváme na podnose po několika kusech, protože jsou malé - jejich velikost je na jedno sousto. V případě, že dáte přednost klasickým věnečkům, můžete se podívat na jejich přípravu v našem videu:
Sladké drobečky
Jestli už máte zkušenosti s odpalovaným těstem a chcete se opravdu blýsknout před rodinou i přáteli, pokuste se o pyramidu z profiterolek, zvanou croquembouche. Křehké bochánky jsou plněné smetanovým krémem, slepené karamelem do tvaru pyramidy a ozdobené jemnými, zlatými, karamelovými vlasy. Jisté je, že tento luxusní dezert k sobě přitáhne pozornost všech hostů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře