Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit polévku s pohankou a kopřivami? Vydatná jarní polévka je nabitá vitamíny
Zdroj: Toprecepty

Kopřivy nejsou pouze zahradní plevel, mohou se stát výtečnou ingrediencí do mnoha pokrmů. Listy kopřiv jsou bohaté především na vlákninu a minerální látky, proto si je dopřejte jako jarní vitamínovou bombu.

Všichni jistě víme, jak prospěšné dokážou být kopřivy pro naše tělo. Avšak při sběru musíme být opatrní a vždy nosit rukavice, které zabrání popálení kůže. Abychom zmírnili jejich pálivost, je třeba kopřivy před vařením spařit horkou vodou.

Jak uvařit polévku s kopřivami

Jarní polévka s pohankou a kopřivami dokáže dodat tělu dávku energie, navíc kopřivy najdete volně kdekoli v přírodě.

Na přípravu polévky budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
  2. K osmahlé cibuli přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a brambory, krátce orestujte a poté zalijte vývarem. Ochuťte solí i pepřem a povařte.
  3. Kopřivy spařte v cedníku vařící vodou a nechte chvíli okapat. Poté vymizí jejich pálivost a můžete je nakrájet najemno
  4. Jakmile budou brambory i mrkev měkké, rozklepněte do polévky 1 vejce, dále přidejte nasekané kopřivy a pohankovou lámanku.
  5. V momentě, kdy začne polévka vařit, vypněte sporák, přikryjte hrnec pokličkou a nechte ho přiklopený přibližně 20 minut, aby pohanka změkla. Poté z hrnce sejměte pokličku, důkladně promíchejte a polévku můžete podávat.

Natrhejte si čerstvé kopřivy také na lahodný kopřivový sirup, který přijde vhod v době nachlazení a nebo jen k zahnání žízně. Jeho příprava je velmi snadná a s pomocí videoreceptu ho zvládne i naprostý začátečník v kuchyni.

Komentáře

Další tipy a triky