Jak uvařit polévku s pohankou a kopřivami? Vydatná jarní polévka je nabitá vitamíny
Kopřivy nejsou pouze zahradní plevel, mohou se stát výtečnou ingrediencí do mnoha pokrmů. Listy kopřiv jsou bohaté především na vlákninu a minerální látky, proto si je dopřejte jako jarní vitamínovou bombu.
Všichni jistě víme, jak prospěšné dokážou být kopřivy pro naše tělo. Avšak při sběru musíme být opatrní a vždy nosit rukavice, které zabrání popálení kůže. Abychom zmírnili jejich pálivost, je třeba kopřivy před vařením spařit horkou vodou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit polévku s kopřivami
Jarní polévka s pohankou a kopřivami dokáže dodat tělu dávku energie, navíc kopřivy najdete volně kdekoli v přírodě.
Na přípravu polévky budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
- K osmahlé cibuli přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a brambory, krátce orestujte a poté zalijte vývarem. Ochuťte solí i pepřem a povařte.
- Kopřivy spařte v cedníku vařící vodou a nechte chvíli okapat. Poté vymizí jejich pálivost a můžete je nakrájet najemno.
- Jakmile budou brambory i mrkev měkké, rozklepněte do polévky 1 vejce, dále přidejte nasekané kopřivy a pohankovou lámanku.
- V momentě, kdy začne polévka vařit, vypněte sporák, přikryjte hrnec pokličkou a nechte ho přiklopený přibližně 20 minut, aby pohanka změkla. Poté z hrnce sejměte pokličku, důkladně promíchejte a polévku můžete podávat.
Natrhejte si čerstvé kopřivy také na lahodný kopřivový sirup, který přijde vhod v době nachlazení a nebo jen k zahnání žízně. Jeho příprava je velmi snadná a s pomocí videoreceptu ho zvládne i naprostý začátečník v kuchyni.
Komentáře