Polévka z kysaného zelí může mít více podob. Naučíme vás tu nejobvyklejší
Zelňačku si rádi dopřejeme v chladných dnech. Kromě báječné chuti umí zasytit, zahřát a navíc díky ní doplníme vitamíny a minerály tolik potřebné v zimě. Příprava není složitá, poradíme vám s postupem.
Zelňaček existuje několik druhů, babičky v jižních Čechách a na Vysočině obvykle vařily bílou Couračku, na Moravě se vaří červená s mletou paprikou a klobáskou, ze Slovenska k nám přišla kapustnica, která obsahuje i houby a uzené maso. Ta moravská je asi nejobvyklejší v hospůdkách a jídelnách a tu se s námi můžete naučit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit polévku z kysaného zelí
S námi ji zvládnou i začátečníci.
Na 4 porce typické zelňačky potřebujete asi 1 l vody, 250 g kysaného zelí, 1 větší brambor, 1 dobrou klobásu, 1/2 cibule, máslo nebo olej, 1 lžíci hladké mouky na jíšku, zakysanou smetanu. Kromě toho na ochucení sůl, mletou papriku, pepř, kmín a 1 bobkový list.
- Brambor zbavte slupky a nakrájejte jej na kostičky.
- Na tuku zpěňte drobně nakrájenou cibulku, zasypte moukou a usmažte jíšku. Pak k ní přisypte papriku a kmín, krátce osmahněte, zalijte studenou vodou a jíšku rozmíchejte.
- Tip 1: Pokud máte rádi pikantní chutě, část papriky může být pálivá - když nemáte ostrou klobásku.
- Osolte, přiveďte k varu a přidejte brambor. Zmírněte oheň a vařte zvolna.
- K poloměkkému bramboru přisypte drobně nakrájené zelí i se šťávou, nakrájenou klobásu a uvařte vše doměkka. Brambory, které se vaří spolu s něčím kyselým, zůstanou pevné.
- Tip 2: Nakrájenou klobásu můžete předem osmahnout na pánvi s tukem, zvýrazníte její chuť.
- Polévku dochuťte, zjemněte zakysanou smetanou a můžete podávat.
- Tip 3: Polévka je ještě chutnější, když má čas se 1–2 dny rozležet v chladničce.
- Zelňačka má mnoho variant jako každé dobré a jednoduché jídlo. Její sytivost zvýší například drobné luštěniny, krupky nebo vývar z uzeného masa. Kromě klobásky můžete do polévky vložit masové kuličky, nakrájet vařené uzené maso, přidat houby apod.
Začátečníci možná uvítají i videorecept, podle kterého mohou zelňačku vyzkoušet krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit cibulovou jíšku? Bez ní některá jídla nemají tu správnou chuť
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
Komentáře