Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačku si rádi dopřejeme v chladných dnech. Kromě báječné chuti umí zasytit, zahřát a navíc díky ní doplníme vitamíny a minerály tolik potřebné v zimě. Příprava není složitá, poradíme vám s postupem.

Zelňaček existuje několik druhů, babičky v jižních Čechách a na Vysočině obvykle vařily bílou Couračku, na Moravě se vaří červená s mletou paprikou a klobáskou, ze Slovenska k nám přišla kapustnica, která obsahuje i houby a uzené maso. Ta moravská je asi nejobvyklejší v hospůdkách a jídelnách a tu se s námi můžete naučit.

Jak připravit polévku z kysaného zelí

S námi ji zvládnou i začátečníci.

Na 4 porce typické zelňačky potřebujete asi 1 l vody, 250 g kysaného zelí, 1 větší brambor, 1 dobrou klobásu, 1/2 cibule, máslo nebo olej, 1 lžíci hladké mouky na jíšku, zakysanou smetanu. Kromě toho na ochucení sůl, mletou papriku, pepř, kmín a 1 bobkový list.

  • Brambor zbavte slupky a nakrájejte jej na kostičky.
  • Na tuku zpěňte drobně nakrájenou cibulku, zasypte moukou a usmažte jíšku. Pak k ní přisypte papriku a kmín, krátce osmahněte, zalijte studenou vodou a jíšku rozmíchejte.
  • Tip 1: Pokud máte rádi pikantní chutě, část papriky může být pálivá - když nemáte ostrou klobásku.
  • Osolte, přiveďte k varu a přidejte brambor. Zmírněte oheň a vařte zvolna.
  • K poloměkkému bramboru přisypte drobně nakrájené zelí i se šťávou, nakrájenou klobásu a uvařte vše doměkka. Brambory, které se vaří spolu s něčím kyselým, zůstanou pevné
  • Tip 2: Nakrájenou klobásu můžete předem osmahnout na pánvi s tukem, zvýrazníte její chuť.
  • Polévku dochuťte, zjemněte zakysanou smetanou a můžete podávat.
  • Tip 3: Polévka je ještě chutnější, když má čas se 1–2 dny rozležet v chladničce.
  • Zelňačka má mnoho variant jako každé dobré a jednoduché jídlo. Její sytivost zvýší například drobné luštěniny, krupky nebo vývar z uzeného masa. Kromě klobásky můžete do polévky vložit masové kuličky, nakrájet vařené uzené maso, přidat houby apod.

Začátečníci možná uvítají i videorecept, podle kterého mohou zelňačku vyzkoušet krok za krokem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky