Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Punč, oblíbený nápoj pro zahřátí, se připravuje v mnoha verzích a chutích. Můžeme ho ochutnat na podzimních a vánočních trzích, nebo si ho připravit doma.
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu. Krásně voní po koření - přidává se do něj především skořice, hřebíček, vanilka a kardamom, někdy i citronová nebo pomerančová kůra.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Původní složení punče
Název punč údajně pochází z hindského slova "paantsch", které znamená pět. Původní punč se skládal z pěti ingrediencí:
- citron nebo limetka
- cukr
- lihovina (rum, brandy nebo arak)
- voda
- koření (muškátové koření)
Jak připravit punč dnes
Z našeho receptáře vybíráme jeden z oblíbených receptů.
- Potřebujeme 1 l pomerančového džusu, 1 l červeného vína, 1,5 dl rumu, 3 ks badyánu, 3 ks skořice, pomeranč a trochu cukru.
- Džus svaříme s kořením a necháme přes noc proležet, aby se koření vyluhovalo.
- Druhý den přidáme víno s rumem a cukr. Ohřejeme, ale pouze pod bod varu - jinak by alkohol vyprchal.
- Nalijeme do nahřátých sklenic, ozdobíme kolečkem pomeranče a podáváme. A nezapomeneme na kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla.
Punče připravujeme i v nealko verzi, zahřejí a chutnají také výborně.
Příjemně nás zahřeje i další horký nápoj - pečený čaj. Názorné video nám ukáže, jak ho připravit.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře